Vraag aan huisarts Maarten: Liesbreuk, opereren of niet?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags: ,
19 januari 2020

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Mijn leeftijd is 82 jaar. mijn bloeddruk is 135/65 , met hartslag van rond de 50. Ieder dag loop ik op de treadmill, 10 tot 20 minuten. Nog steeds krijg ik corticosteroid injection 3x per jaar, voor mijn Ischias. Ondertussen heb ik weer een MRI scan ondergaan. Met mild lumbar spondylosis with loss of lumbar lordosis. 17 jaar geleden is al een stent geplaatst. Daarna weinig of geen problemen problemen. Medicijnen:

 • Nebilet 2.5 mg
 • Diovan 80 mg
 • Aspilets 81 mg

Geen overgewicht 77 kg, rook niet, af en toe een glas rode wijn.

In ieder geval voel ik mij redelijk goed, echter is er een lies hernia bij gekomen. Tot nu toe niet te veel pijn en kan de bult weer terugdrukken, Wat nu, in geval van een operatie? Volgens mijn arts kan dit alleen gedaan worden onder volle narcose in mijn ziekenhuis. Als het aan mij ligt alleen plaatselijke verdoving.

Wat is uw advies?

Groet,

J.

********

Beste J,

Zolang u niet echt last heeft van die hernia, kan een breukband (hernia bandage) een oplossing zijn. Ideaal is dat echter niet.

Als u toch geopereerd wilt worden, raad ik u aan te vragen of het zonder matje (netje) kan. Die kunnen grote ellende veroorzaken, zoals altijd pijn. Beter is de ouderwetse (gemodificeerde) Bassini plastiek en nog beter de Shouldice techniek. Helaas hebben de meeste chirurgen daar nog maar weinig ervaring mee.Velen vinden de ouderwetse methode obsoleet. Ten onrechte.

Patiënten die een Bsassini of Shouldice operatie lege artis hadden ondergaan, kwamen veel minder vaak met “onbegrepen’ pijnklachten terug dan de matjes.

Voor de operatie kunt u beter stoppen met de Aspilet. Na de operatie krijgt u injecties met heparine. Als u veel koffie drinkt, begin daar daar dan na de operatie zo snel mogelijk weer mee.

Als antwoord op uw vraag: Persoonlijk zou ik voor volledige narcose kiezen.

“Lokaal” betekent een epiduraal (ruggeprik). Dat zou ik met uw rug niet prefereren. Het kan ook plaatselijk, maar dat werkt niet altijd. Bovendien is het belangrijk om de spieren te verslappen tijdens de operatie. Dat kan bij volledige narcose. Als alles goed gaat, kunt u de dag na de operatie weer naar huis.

Vermijd de eerste weken extra druk op de lies. Proberen niet te hoesten, of niezen bijvoorbeeld, maar ook geen oefeningen waarbij spanning in de lies optreedt.

Succes,

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website