Vraag aan huisarts Maarten: Last van mijn linkerscheenbeen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
2 februari 2020

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

 • Leeftijd: 71 jaar
 • Klacht(en): last scheenbeen en soms in de adderen lijkt het.
 • Voorgeschiedenis: krappen ’s nachts en nu stijve spieren
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc. geen buiten Vitamine en Mineralen, Glucosamie en Magnesium.
 • Roken, alcohol: Nooit echt gerookt, soms 1 of 2 biertjes maar niet met regelmaat.
 • Overgewicht: denk 10 kg

Ik benader je toch met een vraag wat bij mij vraagtekens oproept. Ben een man van bijna 71 jaar altijd sportief geweest en nog een sporthart zo als ze zeggen. Gebruik geen dagelijkse medicijnen. Alleen als ik de symptomen van jicht hebt (rechtervoet de grote teen) dan neem ik 1 of 2 dagen 2x daagse 1 tabletje Colchincina en dan is snel het voorbij.

Twee jaar terug hier in het dorp bij een Thaise vrouwelijke dokter geweest op aanraden van mijn vriendin, omdat ik plotseling op een ochtend niet op mijn benen kon staan. Deze arts werkt normaal in het staatsziekenhuis in Kantharalak en heeft dagelijks in het dorp een eigen praktijk.

Maar goed even terug na mijn eerste contact kreeg in injectie en 3 soorten gekleurde pillen met de opdracht geen kip en rundvlees eten. Totaal kosten nog geen 300 baht. Na ca. 50 minuten voelde ik me prima en wandelde op de loopband in 1 uur 9 km. Alles ging goed tot dat de medicijnen op was en ik kip gegeten had. Dus weer terug mijn vriendin vertelde dat ik op de loopband en kip gegeten had. Dat moest ik toch even niet doen, kreeg weer een injectie en pillen en ja hoor binnen de kortste tijd voelde ik me weer prima.

Maar om me zelf gerust te stellen ging naar het hospitaal in Pattaya en daar stelden de artsen een lage rughernia vast. Ze zeiden dat dat mogelijk zelf weer herstelde, maar waarschijnlijk door een verkeerde beweging kwam. En daarna heb ik lange tijd er geen last meer van gehad.

Het enigste wat ik slik, maar niet met een regelmatig Vitamine en Mineralen, Glucosamie en Magnesium.  Dit groepje had ik de laatste maand eigenlijk bijna niet in genomen.

Ben altijd tussen de 95 en 98 kg geweest en in Thailand liep dat door de voeding naar 91/93 kg terug.

Had ik in december weer wat last van mijn linkerscheenbeen en zocht de arts weer op.  Ook nu weer 1 injectie en 3 soorten pillen en niets te betalen “Welcome in Thailand” Nu ben ik de afgelopen weken verder af gevallen tot zelfs 89 kg (Ben 1.87 m) dus op zich vond ik dat wel fijn. Echter nu had ik het probleem dat ik in de nacht wakker werd van mijn spieren en in de ochtend eerst wat moest bewegen voor dat alles weer goed voelde. Dus lichter van gewicht en me toch niet goed voelen.

Nu ben ik weer gestart met 2x daags met 3 pillen in te nemen, ben weer 91 kg en ik voel me weer hartstikke goed. Mijn linkerbeen (scheen) is denk ik nog niet 100 procent, maar ik heb ook vanaf het bezoek aan de arts niet meer op de loopband gelopen. Dat zal wel de komende maand veranderen, daar ik dan weer elke dag tussen de 10 en 40 kilometer wandel tijdens mijn wandelreizen.

Ongerust verder maak ik me niet, want vorig jaar doordat ik plotseling hoofdpijn had, wat ik nog nooit in mijn leven gehad had. Buiten een keer als je hoofd stoot. Het was zelfs zo, dat ik besloot in de Blue Mountains Australië naar het hospitaal te gaan. Was ongerust (mijn vader is met zijn 34e overleden aan een hersentumor). De arts daar liet een MRI maken van mijn gehele boven lichaam en Rongenfoto’s. Resultaat was als in orde alleen een voorhoofdholte ontsteking. Een kuur en alles was weer over. Zelf erg gerustgesteld, omdat ook direct mijn hele bloed onderzocht was.

Nu mijn vraag

 • Kan het zijn dat mijn lichaam/spieren reageerden omdat ik afgevallen was?
 • Zou het komen door het weer innemen van vitamine, Magnesium en Glucosamine dat de klachten weer nagenoeg verdwenen zijn. Ben nu ook weer 91 kg?
 • Alleen bij lange autoritten (eigenlijk alleen in een automaat) moet ik toch wel na maximaal 2 uur even stoppen even lopen en dan is het irriteerde gevoel in het scheenbeen weer weg.
 • Zou het verstandig zijn om bijvoorbeeld elke dag een aspirine te gaan slikken. Nu neem ik als ik wat last heb een paracetamol.

*******

Beste M,

Een beetje een warrig verhaal.

Wandelen is inderdaad heel gezond en een uitstekende vorm van lichaamsbeweging. Zoals bij alles kun je echter ook overdrijven, iets wat hier het geval zou kunnen zijn. Overbelasting is nooit aan te bevelen.

De hitte hier kan snel leiden tot uitdroging, waardoor deze krampverschijnselen kunnen optreden.

Het is mijn niet duidelijk wat er in de in injecties zit en in de drie gekleurde pillen. Niet eten van kip en rundvlees lijkt me een onzinnig advies en je zou bijna denken, dat de dokter naast haar praktijk een varkensfokkerij heeft.

Over die hernia zou ik me maar niet druk maken.

Als je ouder wordt is het vrij normaal, dat de spieren ‘s-morgens op gang moet komen.

Ook is het mogelijk, dat de bloedcirculatie in het been niet 100% meer is, hetgeen een verklaring van de irritatie bij autorijden zou kunnen zijn.
De glucosamine heeft een ontstekingsremmend effect en kan de verklaring zijn voor het verminderen van de klachten.

Ook de jicht kan een rol spelen. Laat daartoe het urinezuur eens controleren (Uric Acid).

U vertelt niet, hoe hevig de pijn is. Hebt u de neiging om uw been te bewegen? Dan kan er sprake zijn van een restless leg.

Voor het overige kan ik niet veel zeggen.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website