Vraag aan huisarts Maarten: Last van klapvoet

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags: ,
10 februari 2020

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik heb een historie van hernia’s en een gevolg daarvan is een niet functionerende linker achillespees en dus een klapvoet. Ook is het linkerbeen vanaf de knie dunner. In de voet heb ik wel pijnprikkels. Langdurig staan levert een blauw gekleurde voet die na lopen weer normaal kleurt. Recent heb ik de indruk dat het gevoel in de voet verandert. Een beetje alsof de voet vol is, een “doof” gevoel. Ook licht prikkelend. Ik heb geen spataderen noch links noch rechts. Lopen met zeer lichte stok ondersteuning gaat prima, fietsen ook. Gebruik een splint.

Als therapie doe ik elke dag de loopband 45 min en aanvullend grondoefeningen. Ik gebruik 3 mg wafarin voor onregelmatige hartslag, inr 2.3 en tritrace 5 mg. Bloeddruk tussen de 70/110 en 85/130. Lengte 189 en 82 kg en 78 jaar. Was nooit roker, geen alcohol.

Omdat ik de indruk heb dat het voetprobleem geleidelijk erger wordt vraag ik me af wat te doen. Graag uw advies en prognose.

Met vriendelijke groet,

K.

*****

Beste K,

Erg vervelend allemaal.

Een prognose kan ik helaas niet geven. Dit soort voorspellingen hebben in de geneeskunde een zekerheidsgehalte van minder dan 20%.

De achillespees functioneert door de aangehechte spieren en niet andersom. Als die spieren geen signalen meer krijgen, kunt u ze niet meer aanspannen. Vandaar die klapvoet. Het feit dat het been dunner is wijst op spier atrofie. Dat ontstaat wanneer spieren minder, of niet gebruikt worden. U kunt ze niet gebruiken, omdat ze geen prikkels krijgen. Er bestaat daarvoor een soort elektrotherapie, die wel enig effect heeft.

Dit alles wijst op zenuwuitval in het lage rug gebied en zo komen de hernia’s weer in beeld op laag lumbaal niveau. L4-L5 en misschien iets daar boven. Dat er nog pijnprikkels komen uit de voet, betekent dat de zenuw nog niet helemaal afgekneld is.

De enige die kan helpen, is een neurochirurg (geen orthopeed!), maar dat hangt ook af van de staat van uw rug. Uw leeftijd werkt ook niet mee. Niet elke operatie geeft echter een verbetering.

Wat dan nog overblijft is professionele fysiotherapie, waarbij het linker been minder belast wordt bij lopen, maar wel door middel van “passieve” krachttraining wordt geoefend.

Een stok op maat kan daarbij helpen. Een goede fysio weet daar overigens meer van dan ik.

Veel sterkte.

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website