Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Een 8 tal maanden geleden had ik wat maagproblemen, veel boeren, vol gevoel en lucht in slokdarm die slikken bemoeilijkte. Soms ook hevige schokken aan de maagingang. Onderzoek wees op reflux, maar ik heb geen zuurprobleem. Maar een lastiger verschijnsel is van zodra ik iets eet of drink, krijg ik een minuut later hartritmestoornissen.

Onderzoek wees op elctropuls storing op de sinusknoop, en gaf betablokkers. Later kon ik dit onder controle houden met beetje meer bewegen en meidoornthee. Maar nu komt het terug na lange tijd, soms ook s’nachts. Is dit gevaarlijk? En wat is verband maag hart? Waar loopt het fout?

 • Leeftijd 55
 • Klacht(en hartritmestoornissen gerelateerd aan maag?
 • Voorgeschiedenis gas reflux
 • Medicijngebruik, geen. Ook supplementen soms eens een multivitamine, zink, B-complex, fishoil, magnesium, laat ons ziggen van elks 1 pil per week, elke dag een ander.
 • Roken, neen
 • Alcohol neen
 • Overgewicht bmi 21.5
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen. Cholesterol was wat hoog 200-250 = soms snel zonder adem bij hevige inspanning.

Geen garnalen meer, minder varkensvlees, veel zalm, (amandel)noten fruit, verse soep, lijnzaad havermout, rode gist. Nu oke. Rest bloedonderzoeken ok, hormonen ok,

X-ray onderzoek maag met testen, zagen gas terug naar buiten vliegen in slokdarm. Hart 48 uur Holter … zagen regelmatig stoornissen aan sinusknoop. Dokter 1 gaf betablokkers, (kreeg borstkrampen), daarna 1 pakje hartritme vertrager. 2e dokter gaf sterke betablokker en mottilium voor 2 weken, heb 2 dagen genomen lag bijna dood, gestopt ermee en had lange tijd geen last. Later heb ik meidoornthee gemaaktn en dagelijks drinken (van Chinese kruiden) en dat voelde goed geen last. Maag, dokter raadde 6 weken Omeprazol aan, aangezien ik geen zuur heb, en mijn spijsvertering niet wil verslechten heb ik dat niet genomen, maar (gezien op internet) dagelijks oefeningen gedaan voor mijn middenrif, probleem was na paar dagen weg.
Rusteloze benen slaap kan ik wegwerken met magnesium en gedroogde peterselie (veel ijzer)

Ik weet dat ik een sedimentair leven heb, ga nu elke dag een uur wandelen en 1 uur badminton, maar 20 uur gebeuren meestal al liggend (zittend).

Groet,

C.

******

Beste C,

Dank voor alle moeite bij het verzamelen van gegevens.

Graag zou ik weten welke bètablokkers u gehad heeft en welke ritme vertrager. Dat is belangrijk.

Sinusknoop problemen kunnen ernstig zijn. Bij het sick sinus syndrome (sinus node dysfunction or sinus node disease) is het plaatsen van een atrium pacemaker vaak aangewezen. Soms lukt het ook met de juiste medicijnen. Uw symptomen kunnen daar heel goed bij passen.
Een cardioloog zal de diagnose kunnen stellen en kunnen zorgen voor een pacemaker. Mocht u inderdaad lijden aan SSS, denk daar dan niet te licht over. Hier voorlichting van de hartstichting. www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/gids-hartritme/behandelingen/medicijnen-bij-hartritmestoornissen

Reflux kan gepaard gaan zonder het gevoel van zuurbrand. Omeprazol kan dan wel degelijk helpen. Ook het hoofdeinde van het bed verhogen, is een methode.

Bezoek echter eerst een cardioloog.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 5 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website