Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Somtijds voel ik kriebels in mijn keel en dan moet ik hoesten, dat duurt soms een vijftal minuten en dan is het over. Telkenmale een korte hoest. Dit herhaalt zich een paar maal per dag en ook in de nacht, maar niet altijd. Dit kan enkele dagen duren en dan is het over en dan plots start het terug. Ik ben niet verkouden. Gisteren had ik er een serieus probleem mee. Het stopte bijna niet en kreeg geen lucht door de voortdurende hoest. Ik dacht dat het einde nabij was, waar zou dit op wijzen?

Ben 71 jaar, bloeddruk 110 op 58, hartslag rond de 60

Een voorgeschiedenis is er niet aan dit euvel. Ik heb dit probleem al enkele maanden en van medicatie neem ik Gasmortin 5 enDuspatin 135. Maar dit is medicatie voor mijn maag waar ik onlangs een onderzoek heb voor laten doen. Supplementen neem ik niet en ben niet roker nog drinker. Mijn gewicht is wel wat aan de lage kant 53 kg maar dat komt door de problemen die ik had met de maag.

Alvast bedankt voor reactie.

Groet,

J.

******

Beste J,

Het eerste waar ik aan denk, is laryngopharyngeale reflux (LPR). Daarbij komt maaginhoud in de keel en gaat u hoesten. Kriebelhoest is typisch in dat geval. Dat is juist datgene waarvoor u behandeld bent. In principe zou de gasmotin moeten helpen.

De gasmotin kan op den duur flinke bijwerkingen geven evenals de duspatin. Mijn advies is beiden af te bouwen en direct te beginnen met omeprazol 20 mg voor het ontbijten eventueel voor het avondeten. Daarmee wordt het maagzuur geremd en zal eventuele reflux minder irritant zijn. De omeprazol kunt u dan laten driemaal per week proberen te nemen.

Wel belangrijk is het dan, om uw vitamine B12 in de gaten te houden. Hier een website over Vit.B12: https://stichtingb12tekort.nl/klachten-van-een-vitamine-b12-tekort/

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website