Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik gebruik al enkele jaren Desirel (Trazodon) voor paniekaanvallen. Ook slaap ik heel slecht. Nu heb ik de laatste maanden last van mijn ogen. Vaag zicht. Ben al naar de oogarts geweest, maar die kon niets vinden.

Aangezien ik verder geen andere medicijnen gebruik, vroeg ik mij af of het door de Desirel komt. Mogelijk zeg je: stoppen met anti-depressiva, maar dat is voor mij geen optie. Dat heb ik al een paar keer geprobeerd en dat was geen succes.

Is over stappen op Fluoxetine een optie? Of is er een ander anti-depressiva dat niet slecht is voor de ogen?

Mijn leeftijd is 67 jaar, BMI 25, bloeddruk 120/70, hartslag 60.

Met vriendelijke groet,

F.

******

Beste F,

Antidepressiva kunnen inderdaad oogproblemen veroorzaken. Veel aandacht is daar echter nooit aan besteedt, evenmin als de aan de bijwerkingen op het hart.
U kunt natuurlijk proberen een ander antidepressivum uit dezelfde klasse (seretonine remmers) te proberen zoals(fluoxetine (Prozac), maar dan kunt u aan dezelfde bijwerkingen blootgesteld worden.

Zoals ik al zei, wordt er weinig aandacht besteedt aan de bijwerkingen van antidepressiva. Het zijn blockbusters en die worden met hand en tand door de industrie verdedigd. Bolckbusters in de pharma industrie zijn middelen die jaarlijks minimaal 1 miljard dollar winst opleveren. bij antidepressiva en bijvoorbeeld Satines is dat een veelvoud. Dr. Peter C. Gøtzsche heeft er een heel boek aan gewijd: “Deadly Medicines and Organised Crime”.

Het vervelende van antidepressiva is dat ze niet werken, behalve dan dat ze een nocebo-effect hebben, hetgeen wil zeggen, dat ze wel degelijk iets doen, waardoor u zich anders voelt, hetgeen u dan weer vertaalt als verbetering.

Depressiviteit is een verschrikkelijke ziekte. Vooral de endogene depressie, die vaak genetisch is bepaald. De exogene depressie komt door gebeurtenissen van buitenaf en gaat bij de meeste mensen vanzelf over, tenzij ze op antidepressiva zijn gezet, of constant worden beklaagd.

U heeft gelijk, als u zegt, dat het heel moeilijk is, te stoppen met antidepressiva. Toch is het met veel geduld mogelijk. Een goede methode in het geval van Trazadon is te minderen met 50 mg per week. Als u 300 mg per dag slikt zou dat betekenen dat afkicken 42 weken duurt. Als u een lagere dosis slikt kunt u 25 mg per week minderen. In mijn praktijk lukte dit eigenlijk bijna altijd. U zult dan een schema moet maken voor het aantal pillen dat u kunt nemen. Zorg wel dat de inname zo gelijk mogelijk verdeeld wordt over de dagen van de week. Bij sommige mensen kan het sneller, maar aangezien u al enkele jaren aan deze verslavende medicatie zit, kun u beter langzaam beginnen. Sommige mensen gaan naar een verslavingskliniek om uit de gevangenis van de antidepressiva verlost te worden.

Wat uw ogen betreft, is het natuurlijk niet zeker, dat Trazodon de oorzaak is. U kunt ook staar hebben. Dat kunt u vaststellen door oog voor oog door een klein kokertje (enkele mm) te kijken. Ziet u dan scherp dan betekent dat, dat uw centrale zicht intact is, maar het perifere niet. Dat is in veel gevallen één van de kenmerken van staar. Zo’n kokertje kunt u met uw vuist maken.

Slapeloosheid is ook één van de bijwerkingen van Trazodon.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).


» Laat een reactie achter


Rating: 4.59/5. From 17 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website