Vraag aan huisarts Maarten: Knobbeltje in handpalmen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags:
10 augustus 2019

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik heb eigenlijk al heel lang een wat doof gevoel in de vingertoppen. Als ik terug denk eigenlijk al in Nederland toen ik 9 jaar geleden daar nog woonde. Vooral bij winterweer werden de vingertoppen koud en gevoelloos. Tot nu toe eigenlijk nooit veel aandacht aan geschonken maar nu gaan beide middelvingers bij bewegingen flink pijnlijk worden.

Druk op de gewrichtjes is niet pijnlijk. Het lijkt ook alsof ze wat dikker zijn en wat krom gaan staan. Zal foto meesturen, misschien kun je het zien. In de beide handpalmen ontstaat een knobbeltje.

Zelf zit ik te denken aan Carpala Tunnelsyndroom, maar misschien heb jij andere sugestie(s).

Weet je ook of en hoe hier wat aan te doen is?

ik ben 73 jaar, 130/70 bloeddruk. Ik gebruik Coversyl 5 en Atenolol 50. 87 kg en geen alcohol.

Alvast dank voor je respons en hartelijke groeten.

Groet,

S.

*******

Beste S,
Carpal tunnel heeft ander symptomen. Wat ik op de foto’s zie is een Dupuytren. Dat is een verdikking van de bindweefsel in de hand, meestal bij de ringvinger en pink.
Op een goed moment gaat de vingers krom staan. zie ook hier:  https://dupuytren-nederland.nl/behandeling-dupuytren In het algemeen kan chirurgische behandeling het beste door een plastisch chirurg of een handchirurg gedaan worden.
Winterhanden komen in Thailand niet veel voor, omdat het niet echt koud is in de winter. U slikt Atenolol. Dat kan een mede oorzaal zijn van gevoelloze en koude vingers.
Overleg met uw dokter, of dat niet veranderd kan worden. Moet u een beta-blokker slikken vraag dan naar Nebivolol. Dat vernauwt de vaten niet.
In dit geval kunnen ook de bindweefsel knobbels de circulatie verstoren.
Eventueel roken helpt ook niet.
Vriendelijke groet,
Dr. Maarten
No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website