Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Sinds 10 jaar is er bij mij hoge bloeddruk geconstateerd, ik woonde toen in België. Sinds 2 jaar woon ik in Thailand. Voor het ontdekken van mijn hoge bloeddruk had ik veel last van migraine. Het medicijn (Lisinopril 20 Mg) heb ik jaren geslikt tot 2 weken geleden (mijn huisarts had een voorraad meegegeven). Ik heb de Thaise vervanger (Lispril 20 Mg) voorgelegd aan mijn huisarts en deze was goed volgens haar.

Na de overgang van Lisinopril naar Lispril daalde mijn bloeddruk enorm. Ik heb contact met mijn huisarts gezocht en zij adviseerde de dosering te halveren en misschien zelfs te stoppen. Omdat volgens haar de andere leefsituatie (klimaat, geen werkstress) een oorzaak zou kunnen zijn van de daling. Ik besloot te stoppen met de medicijnen om te kijken wat er met mijn bloeddruk zou gebeuren. Deze steeg na 4 dagen naar te hoge waarden. Daarop ben ik begonnen met halvering van de oude dosering (dus 10 Mg Lispril). Mijn bloeddruk daalde weer naar een constante en goede waarde. Helaas heb ik in 9 dagen tijd 2 maal 2 dagen heftige migraine gehad (Misselijkheid, overgeven, extreme vermoeidheid).

Mijn vraag is nu, kan de verandering van medicatie een oorzaak zijn van deze migraine aanvallen? Heeft u misschien tips (andere medicatie?) of adviezen die ik zou kunnen proberen?

Leeftijd; 49, vrouw.
Ik rook en drink niet.
Heb geen overgewicht (1.77 m en 65 kilo).

 • ik gebruik ook bloedverdunners Aspent-M 81 mg. 1 per dag.
 • voor de constatering van hoge bloeddruk en het slikken van de medicijnen had ik zeer geregeld migraine aanvallen. Vanaf de start van het nemen van de medicijnen zijn deze aanvallen zeer sporadisch geweest. Het leek erop dat de hoge bloeddruk de oorzaak was van deze aanvallen.
 • soms heb ik last van vermoeidheid.
 • ik drink zeker voldoende. Vooral plat water.
 • Ik ben sportief aangelegd, wandel veel, sport en zwem. Heb geen overgewicht, drink en rook niet.

Zou de overgang van de lisinopril naar lispril deze klachten kunnen veroorzaken? Of kunnen het klachten zijn die bij een beginnende overgang horen?

Ik gebruik nu 9 dagen lispril 10 mg met een goede bloeddruk, is uw advies om zo door te gaan of toch te verhogen naar 20 mg?

Groet,

R.

*****

Beste R.

Migraine komt helaas vaak terug in en na de overgang. Uw bloeddruk is goed genoeg, om te proberen naar 5 mg Lispril te gaan.
Voor migraine zijn er tegenwoordig vele medicijnen, die redelijk goed werken.
Als de verlaging van de Lispril geen resultaat heeft, zou ik proberen te beginnen met primperan (Metoclopramide) een half uur later gevolgd door 300mg Aspirine.
Soms werkt dat. Zo niet, dan komen Triptanen in aanmerking. Begin met sumatriptan. Dat is goedkoper en niet slechter dan de anderen. Als dat niet werkt kunt u een ander proberen.
Er zijn snel werkende triptanen en langwerkende. Wat goed voor u is, kunt u samen met uw dokter bepalen. Dat kan enige tijd kosten.
In de overgang is de hormonale regelmaat een tijdje zoek. Eventueel kunt u een lage dosering oestrogeen, bijvoorbeeld Estromon 0.625mg/dag proberen. Langdurige hormoonsuppletie, zeker bij combinatiepreparaten kan ernstige bijwerkingen hebben,
onder andere een verhoogde kans op borstkanker. Een tijd lang, dacht me dat dat niet zo was, maar de laatste publicaties tonen dat verband weer aan.
Als u de Aspent gebruikt wegens vaatproblemen is hormoonsuppletie gecontraïndiceerd.
Ik hoop, dat u hier wat aan heeft. Heeft u nog vragen, dan weet u me te bereiken.
Vriendelijke groet,
Dr. Maarten

 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website