Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Men kent de open stinkende rioolroosters in de Thaise steden. Kan men ziek worden door het accidenteel en kortstondig inademen van die stank?

Reden voor deze vraag, ik was 6/7 juli in Udon Thani en na een filmbezoek stapte ik op weg naar het hotel over zo’n open rooster. De stank was verschrikkelijk. 10 minuten later in het hotel begon m’n neus te “snotteren” gedurende ruim een half uur.

De ochtend daarna werd ik wakker met wat een verkoudheid leek (nooit gehad in de 10 jaar dat ik hier op het platteland woon). Die “verkoudheid” zorgde voor heel langdurige en diepe hoestbuien met ophoesten van kleurloos slijm. Dat lijkt nu sinds 2-3 dagen voorbij te zijn …. Doch … nu zit ik sinds 2 dagen met koorts, 38,5 °C wat ik terugdring met 2 x paracetamol om de 8 uur.

Mijn eetlust staat momenteel op 0 , ik dwing mezelf om iets te eten en ik drink massa’s water.

Heeft U enig advies hieromtrent?

Leeftijd 60 jaar, 1m80, 80 kg (niet afgevallen de afgelopen week), matig roker en matig alcohol gebruik (enkel bier). Medicijngebruik: Losartan 2 x 50 mg. Per dag.

Verder geen klachten, pijn enz.

Alvast bedankt.

Groet,


Beste P,

Het lijkt niet waarschijnlijk dat uw ziekte door het “open” riool komt, maar je weet natuurlijk nooit.

Eerder lijkt een acute virale bronchitis de oorzaak. Toch zou ik een dokter bezoeken in verband met de koorts, die zonder paracetamol wel eens veel hoger zou kunnen zijn. Ongetwijfeld krijgt u dan antibiotica. Vraag dan om Zitromax (Azitromicin) 250 mg 2 tabletten per dag na het eten, gedurende 3 dagen. Dit in verband met een mogelijke besmetting van het water van de douche van het hotel.

Misschien vindt die dokter iets anders, maar zonder auscultatie (luisteren met de stethoscoop) kan ik ook niet veel meer zeggen.

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website