Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Ik ben 77 jaar en gebruik sinds 10 jaar DIOVAN 80 mg voor het verlagen van mijn bloeddruk. Elke ochtend exercise ik 7,5 km en (reeds 5 jaar) en indien ik Diovan gebruik is mijn bloeddruk tussen de 110/65/65 en 125/73/70. Nu ben ik gestopt met het nemen van Diovan en naar mijn exercise is de bloeddruk 137/70/63 soms loop het tot 147/85/66 maar de meeste tijd onder de 140/80/70.

Mijn vraag is kan ik stoppen met de Diovan gezien mijn leeftijd of adviseert u om weer Diovan te gebruiken?  Wel test ik ook om 4/5 uur ‘s-middags en dan is mijn bloeddruk wel hoog 145/86/62 – 153-75-63 ook indien ik Diovan gebruik is de waarde tussen 4/5 uur ‘s-middags hoger dan ‘s-morgens.

Alvast bedankt voor uw medewerking

Met vriendelijk groet,

J.

******

Beste J,

Uw bloeddruk is niet zo hoog, behalve volgens de industrie. Naar mijn mening kunt u dan ook rustig de Diovan weglaten.

Meet twee weken de bloeddruk niet en maak dan een serie van een week. ‘s-Morgens en ‘avonds meten.

Is de bloeddruk dan niet hoger dan nu, dan kunt u de Diovan definitief stoppen. Zo nu en dan maakt u dan een serie van een week.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website