Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

De vorige keer op jouw advies Metroprolol 100 hier gehaald (ik breek ze door omdat 50mg voldoende is) tezamen met Lisinopril 10 mg.
Mijn bloeddruk is gezakt naar gemiddeld 120/70. Ik doe 1x per week 3 metingen achterelkaar. Mag mijn bloeddruk zo blijven dalen, en zo ja, kan ik dan bijvoorbeeld stoppen met de Lisinopril? Een neven verschijnsel is dat ik erg moet oppassen met eten, daar de kilo’s er heel gemakkelijk aankomen (65 jaar niet roker, 3 drinks voor het eten, 200 cm, 130 kg).

Intussen zelf ook wat op google gevonden… de meeste bijwerkingen van Beta blockers heb ik ook, gevoelloze tintelende tenen, slecht slapen, altijd moe, en het libido is ook sterk afgenomen in de laatste vijf jaren.

Mag je zonder problemen over stappen op Alpha blockers want daar komen die problemen niet voor, hooguit wat duizeligheid in het begin, en zo ja, kan jij mij een merk en hoeveelheid aanbevelen wat ik zou kunnen nemen?

Groet,

J.

*****

Beste J,

Beta-blockers worden vooral gebruikt om de polsslag te verminderen. Waarom u ze gebruikt, weet ik niet. De meeste veroorzaken daarbij vaatvernauwing, hetgeen voor tintelende tenen kan zorgen. Ook kan het libdo achteruitgaan. Houd er wel rekening mee, dat het lezen van bijwerkingen, bijwerkingen kan veroorzaken.

Stoppen met metoprolol kan wel eens hartkloppingen veroorzaken. Ga dus eerst een week naar 25 mg en stop dan.

Alpha blockers zoals doxazosine worden veelal bij prostaatproblemen gebruikt, omdat ze glad spierweefsel ontspannen waardoor de plasbuis zou ontspannen. Echt bewijs is er nooit geleverd. Wel verlagen ze de bloeddruk. Het beste is, ze ‘s-avonds in te nemen. Begin met 2 mg, later eventueel 4 mg, of meer, afhankelijk van de bloeddruk.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website