Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik moet na een transplantatie 2 medicijnen nemen Certican 0.5 +0.25 en Prograft 1 mg of één der gelijkwaardigen. Mijn ziekteverzekering speelt niet meer mee door mijn langdurig verblijf in Thailand. Van Certican heb ik 2 x daags 0.50 +0.25 nodig en van Prograft ‘s morgens 3 mg en ‘s avonds 2mg.

Kan je mij een BETAALBARE oplossing geven want nu vind ik alleen capsules aan 7$ per capsule

Bedankt voor de nuttige info.

Groet,

R.

******

Beste R,

Helaas moet ik u teleurstellen. Transplantatie geneeskunde is een zeer gespecialiseerde afdeling. Daar waag ik me niet aan. U zou in een ziekenhuis hier kunnen vragen, of ze een goedkopere oplossing weten, of u zou contact op kunnen nemen met de artsen in Nederland.

Die medicijnen zijn zeer belangrijk om afstoting te voorkomen. Wat is er overigens getransplanteerd?

Certican (Everolimus) is een derivaat van Sirolimus. Er is nog geen vergelijkend onderzoek gedaan. U zou dus eventueel kunnen vragen of Sirolimus ook mogelijk is.

Prograf (Tacrolimus, fujimycin of FK506) is misschien ook wel vervangbaar. Het wordt in bepaalde gevallen gegeven na niertransplantatie in combinatie met Sirolimus of Everolimus, waarbij het dan de bedoeling is, de Tacrolimus langzaam uit te sluipen.

Tacrolimus wordt gegeven bij mensen die niet tegen mycophenolate mofetil/mycophenolic acid (MMF/MPA) kunnen.

Dat is zo’n beetje wat mij hierover bekend is. Wat de prijzen betreft, zijn nieuwe medicijnen veel duurder dan oude, maar heel vaak niet beter.

Zoals u ziet, zijn er wel mogelijkheden, maar ik kan absoluut niet bepalen wat wel en wat niet kan in uw geval. Daarom zou ik in contact treden met uw dokter in NL.

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website