Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Beste dr. Maarten,

Vanwege de recente vragen op Thailandblog naar medicatie bij goedaardige prostaatvergroting heb ik alsnog een volgende vraag.

Ik ben 71 jaar oud, 90 kg zwaar, rook niet, drink zeer matig moet anders te vaak plassen, vanwege corona nu minder beweging.

In 2008 begonnen met Tamsulosine 10 mg door de huisarts, maar bij een controlebezoek in 2012 bij een uroloog in Bangkok Hospital Korat op op mijn verzoek ingesteld op Alfuzosine, 10 mg ‘s avonds in te nemen. Waarom hij overging op een andere medicijn is mij niet duidelijk geworden, maar heb het zo maar gelaten omdat het sindsdien ‘s nachts beter ging, slechts af en toe wakker om te plassen als ik maar matig drink de avond ervoor. Maar overdag meer last, d.w.z. soms in korte tijd meermalen per uur naar het toilet, dus als ik ergens naar toe moet dan drink ik matig en haal het nadien in, waardoor ik weer vaker naar het toilet moet, en zo zit ik in een zelf gecreëerde vicieuze cirkel.

Daarom dat ik in enkele weken geleden zelf begonnen ben met ‘s morgens een tabletje Finasteride 5 mg omdat ik begrepen heb uit de vele vragen aan jou dat dit medicijn de prostaat verkleint. Ik heb ook begrepen uit jouw uitleg dat het tot een aantal maanden kan duren voor er effect merkbaar is.

Nu is mijn vraag doe ik er goed aan, kan ik beide medicijnen blijven gebruiken, dwz Finasteride 5 mgr na het ontbijt en Alfuzosine 10 mg na het avondeten?

Met vriendelijke groet,

RuudK

******

Beste R,

Als je geen last van de medicijnen hebt, kun je ze beiden gebruiken. ‘s-Avonds innemen. Probeer weer wat meer te bewegen, zodat u flink transpireert. Dat zal niet al te moeilijk zijn in dit klimaat.

Plasklachten zijn een zeer veel voorkomende klacht bij het ouder worden. Het is een ongemak dat nu eenmaal bij het echte leven hoort.
Echt veel kunnen we er niet aan doen. Beide medicijnen helpen een klein beetje in dit geval.

Als je ouder wordt worden vele lichaamsfuncties minder, totdat sommigen er mee ophouden. Dan sterft men van ouderdom. Altijd beter dan door een ernstige langdurige ziekte.

Dokters kunnen bij ouderdom soms iets aan de symptomen doen. Vaak veroorzaakt dat echter weer meer problemen. Alleen maar “gezonde” dingen doen, kan heel vervelend zijn en kan juist weer leiden tot ongezondheid, maar dat is voor iedereen anders.

Verjongingskuren, of kuren om jong te blijven zijn er nog niet. Misschien kan genetische manipulatie in de toekomst wat betekenen, maar of dat allemaal zo leuk zal zijn, moet afgewacht worden.

Het beste is, zoveel mogelijk met beide benen in de maatschappij blijven staan en te genieten van wat nog kan.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).


» Laat een reactie achter


Rating: 4.11/5. From 9 votes.
Please wait...

3 reacties op “Vraag aan huisarts Maarten: Kan ik 2 soorten medicijnen blijven gebruiken vanwege vergrote prostaat?”

 1. Evert zegt op

  Ik beveel aan te joggen en te wandelen. Ik heb gemerkt, dat bij voldoende beweging meer ontspanning op treedt en dat werk door in de blaasspieren.

  • Maarten Vasbinder zegt op

   Dar heb je groot gelijk in, Evert. Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd.

 2. Fred Janssen zegt op

  Dr. Maarten.
  Van Uw antwoord heb ik genoten.
  Ben er van overtuigd dat het aan te bevelen is dat ik regelmatig ( 77 jaar) dit antwoord opnieuw dien te lezen.
  vriendelijke groet, Fred Janssen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website