Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik heb lang geaarzeld u met deze vragen lastig te vallen doch ik ken hier geen huisdokters. Ik word 78 volgende maand. Ik rook niet meer de laatste 35 jaar en ik drink geen alcohol de laatste 5 jaar. Lengte 1.79 m en gewicht 72 kg.

Mijn enige oefening is nu alle dagen op de homebike 4 minuten intense training (waarbij ik nooit pijn voel in de hartstreek). Ik stop na 4 minuten omdat anders mijn systolische bloeddruk boven de 170 gaat terwijl mijn polsslag tot 75 gaat (normaal is mijn polsslag 55 tot 59 in rusttoestand). Na enkele minuten rust is the systolische waarde terug 120 tot 130

Omdat ik 10 jaar geleden na een prostatectomy een waarschuwing kreeg dat ik bezig was met “plaque” op te bouwen besloot ik in oktober vorig jaar een evaluatie te laten doen door een cardioloog die een “coronary CT angiogram” liet uitvoeren.

De cardioloog besloot dat op grond hiervan een MRI stresstest nodig was en die gebeurde vorige maand (ja lange wachtlijst). Doch in afwachting kreeg ik lipovastatin 1 mg (om de twee dagen) en 75 mg aspirin (alle dagen) voorgeschreven.

Ongeveer 3 weken nam ik  bij het ontbijt 75 mg aspirin (dus dat was reeds november) en toen vergat ik dit te nemen gedurende 2 of 3 dagen. Dan begon ik opnieuw met 75 mg aspirin doch na de tweede dag noteerde ik s’ middags dat mijn urine een “coca cola” kleur had. Ik vermoedde uiteraard een bloeding en ik dronk onmiddellijk non stop zeer lichte groene thee. Ongeveer om 16h00 was de urine nog alleen bloedrood (uiteraard verdund door het water in de WC pot) en hetzelfde herhaalde zich omstreeks 21h00 en daarna stopte het bloeden.

Ik noteerde echter met grote verbazing in de urine van 16h00 twee bloedklonters in de WC pot en om 21h00 nog eens een bloedklonter (diameter ongeveer 2 mm). Bij de urine beurt van 21h00 moest ik zelfs even duwen om de opdringende urinering op gang te brengen.

De volgende morgen nam ik uiteraard geen aspirine meer en ik verloor ook verder geen bloed meer.

Nu komen mijn vragen:

 1. de cardioloog zei dat ik goed gedaan met de aspirine te stoppen. Ik vroeg hoe deze soms gevaarlijke bloedklonters kunnen ontstaan in het urinekanaal waarbij het verband met aspirine duidelijk was  en ik kreeg geen antwoord.  Heeft U in uw lange praktijk ooit zoiets gehoord van een patiënt? Of heeft de bloedverdunner deze klonters losgemaakt?
 2. de cardioloog zei dat ik na de MRI nu een echocardiogram moest ondergaan (in Mei) om een  – als ik goed verstaan heb – eventuele communicatie tussen twee hartkamers te bestuderen.  Heeft U vragen die ik mogelijks kan stellen bij de volgende consultatie?
 3. vindt U op grond van de rapporten dat mijn cardiovasculaire toestand voor een persoon van 78 jaar min of meer normaal is, zo niet welke stappen zou U aanraden?

Groet,

F.

*****

Beste F,

Ten eerste gefeliciteerd met uw goede conditie en gezondheid.

U heeft er goed aangedaan de aspirine te stoppen. Dat zou ik ook doen met de lipovastin, die geen enkel nut heeft.
Nu het antwoord op uw vragen.

 1. Aspirin kan bloedingen veroorzaken. Het bloed kan dan weer klonteren in de blaas. De vraag is, waar het bloed vandaan komt en die vraag kan waarschijnlijk beantwoord worden door de uroloog.
 2. Mijns inziens kunt u voorlopig de cardioloog even laten voor wat hij is. U heeft geen klachten en uw bevindingen op de fiets zijn normaal.
 3. Voor uw leeftijd zijn de bevindingen min of meer normaal. Met al die onderzoekingen vind je bij een kind van 10 ook wel ergens afwijkingen.

Mijn advies is dus de uroloog te bezoeken, mochten er weer problemen ontstaan.

Het fietsen zou ik iets minder hard doen. Een half uur per dag op halve kracht werkt net zo goed of beter. Put u niet uit. daar houden oude motoren niet zo van.

Heeft u nog vragen, laat het weten.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).


» Laat een reactie achter


Rating: 4.15/5. From 20 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website