Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben een man van 81 jaar, lengte 1.81m ,gewicht 80 kg, bloeddruk 120/75. Geen roker en matig drinker. Ik heb al 30 jaar Diabetes Mellitus II waarvoor ik de volgende medicatie heb:

 • Diaprel MR 60 2x daags
 • Eucreas 50 mg/1000 mg 2x daags
 • Sortis 40 mg 1x daags

Naast mijn diabetes heb ik ook al jaren hartfibrillatie waar ik totaal geen last van heb maar wel dagelijks een bloedverdunner moet gebruiken, namelijk Wafarin 3 mg en Tritace 5 mg 1x daags.

Door alle beperkingen en eisen die de Thaise overheid stelt zit het er niet naar uit dat ik voorlopig mijn jaarlijkse overwinteringstijd van 8 maanden bij mijn vriendin in Thailand kan doorbrengen. Nu heb ik besloten over een paar maanden naar vrienden, die een 2e huis hebben in Gambia te gaan. Daar heb ik een paar medische vragen over.

Gambia is een risicoland wat betreft Gele koorts en Malaria. Inenting voor Gele koorts is verplicht en voor Malaria word aangeraden dagelijks malariapillen in te nemen. Nu hoorde ik dat inenting tegen Gele koorts niet verstandig is voor mensen boven de 65 jaar. Over malariapillen hoor ik ook tegenstrijdige berichten.

Graag advies ook wat betreft mijn huidige medicatie en combinaties, ofschoon bij mijn 3 maandelijkse controle voor mijn diabetes , alle bloed/urinewaarden in orde zijn.

Groet,

R.

*****

Beste R,

Inderdaad is gele koorts vaccinatie bij ouderen riskanter. Zie hier: https://nathnacyfzone.org.uk/factsheet/20/individuals-aged-60-years-and-older Het risico ligt rond de 2,2 per 100.000. Bij u, vanwege diabetes waarschijnlijk wat hoger.

Wat malaria betreft is het risico niet groot en u zult moeten afwegen, wat riskanter is. De bijwerkingen van de pillen, of de kans op malaria.
Dat weet men het beste in Gambia en ik zou dan ook de adviezen uit dat land volgen.

Wat de andere medicijnen betreft, neem genoeg mee, of informeer wat daar te krijgen is en maakt u zich geen zorgen, als u de Sortis vergeet.

Informeer ook, of uw stolling (warfarine) gemeten kan worden.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 6 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website