Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Vorig jaar april is er een stent ingeplant en ik heb al heel lang last van hoge bloeddruk. Ik neem nu volgende medicatie. Amlor, een half pilletje Nebivolol, en normalerwijze ook co-lisinopril en Atorvastatin 40 mg. Die laatste twee ben ik thuis domweg vergeten mee te nemen naar Thailand. Ik ben hier naar de lokale dokter geweest, maar die heeft blijkbaar schrik om de importmedicatie te wijzigen. Dat betekent dat ik 1 euro per pil voor de Atorvastatin dien te betalen.

Nu mijn vraag, kunt u mij een lokaal vervangmiddel aanbevelen en de dosis aub, voor de Atorvastatin en eventueel de co-lisinopril (het diureticum daarvan is vervangen door 12,5 mg hydrochlorothiazide).

Mijn bloeddruk eergisteren was 100 over 60

Bijzonder hartelijk dank bij voorbaat

D.

*****

Beste D,

De stent is vermoedelijk in één van de kransslagaderen geplaatst. Verder bent u wat zuinig met uw gegevens.

In plaats van de dure Atorvastatin kunt u Simvastatin (Bestatin) 40 mg nemen. Controleer dan het cholesterol na 3 maanden. Dat Atorvastatin beter is, is nooit aangetoond.

Afhankelijk van uw leeftijd en de hoogte van het cholesterol is een statine aangewezen, hoewel er steeds meer bewijs komt, dat ze niet echt veel uithalen. 100 mensen moeten behandeld worden, om één hartaanval te voorkomen.

Uw bloeddruk was gisteren nog al laag. Is dat normaal? Zo ja, probeer dan in plaats van co-lisinopril, lisinopril alleen. Combinatie preparaten zijn van veel duurder dan de som van de afzonderlijke preparaten.

Voor u is een goede bloeddruk: 120/80

Tenzij er een goede reden voor hydrochlortiazide, hoeft u dat waarschijnlijk niet te nemen. Wat mij opvalt is dat u geen stollingsremmer slikt. Meestal zijn ze daar in NL nogal gul mee. Als die gestopt is, zo laten.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website