Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben D, 62 jaar, gewicht 62 kg, 173 lang. Ik heb in november vorig jaar mijn bloed laten testen op alles en alleen bij de HDL-c maak ik mijn wat zorgen, dit is namelijk 22. Ik doe dit elk jaar maar het is nog nooit zo laag geweest, de HDL is ook nog nooit boven de 40 geweest de afgelopen 25 jaar.

Ik heb van de doktor in juli bij een galsteenaanval Tovastin 40 mg gekregen om elke dag in te nemen kan dit ook een oorzaak zijn van de lage HDL?
Ik loop elke dag, drink niet meer en nooit gerookt. Gebruik wel 1 asperine 81mg en 1 doxacozin 4mg, en s”avonds 1 finasteride voor het slapen gaan vanwege mijn prostaat en dan die tovastatin 40mg.

Hebt u voor mij nog een advies wat ik hier het beste aan kan doen om de HDL te verhogen of moet ik iets niet innemen of iets extra innemen en moet ik mij hier zorgen om maken?

Bedankt voor het advies.

Groet,

D

*****

Beste D,

Cholesterol wordt door de lever gemaakt en heeft heel veel functies. Statines worden inderdaad gebruikt om galstenen te behandelen en werken alleen enigszins als het om cholesterolstenen gaat, de meest voorkomende overigens.

U moet zich niet te veel aantrekken van uw lage HDL. We behandelen geen laboratorium, maar mensen. Die lage waarde komt inderdaad waarschijnlijk door de Tovastin (Atorvastatine). U kunt daar mee stoppen.

Een galsteenaanval ontstaat vaak na een vette maaltijd. Mocht u toch aanvallen krijgen, dan bestaat de mogelijkheid de galblaas te verwijderen. Dat kan met een kijkoperatie. Wel moet u daarna ongeveer een half jaar blijven oppassen met vet.

Statines zijn geen goede medicijnen vanwege te bijwerkingen. Onlangs is een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Atherosclerosis, waaruit blijkt, dat mensen die statines slikken iets korter leven. Omdat statines ontzettende veel geld opleveren voor de pharmaindustrie, blijven ze die propageren.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).


» Laat een reactie achter


Rating: 4.14/5. From 14 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website