Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben 63, 66 kilo 173 lang en loop elke dag +/- 1.5 uur en drink niet meer. Ik heb meer dan 2 weken zwarte stroperige ontlasting 1 a 2 keer per dag. Ik heb de laatste weken wat last van mijn rug en mijn bekken, heup bij het lopen.

Ik ben gisteren op 21 april naar het ziekenhuis geweest voor onderzoek. Zij hebben de anus gecheckt en zijn met een camera door mijn neus naar binnen gegaan om te kijken of de darmen niet waren beschadigd betreft eten vermengd met bloed. Dit alles is oke.

Ik heb nu voor 1 week medicijnen mee gekregen, gekocht. Dit zijn Omeprazol, ors poeder, en hyoscine-n-butylbromide 10mg

Zijn er nog andere opties waar mijn ontlasting zwart van kan worden en hoe kan ik dit oplossen?

Ik eet redelijk gezond en hebt de laatste weken ook geen spinazie of drop gegeten.

Zover bedankt voor je tijd.

Groet,

D.

******

Beste D,

Uw ontlasting zou kunnen wijzen op een bloeding. als er een weeïge geur afkomt, dan is dat bijna zeker. Van ijzertabletten en koolstoftabletten kan het ook zwart worden.

De camera heeft alleen in uw maag gekeken en misschien in uw twaalfvingerige darm. Daarbij hebben ze misschien een bloedend zweertje ontdekt, waarvoor u omeprazol heeft gekregen.

De hyoscine-n-butylbromide (buscopan) zal niet veel helpen en de ORS is goed als u uitgedroogd bent, en/of heftige diarree heeft.

Donkere ontlasting komt meestal van hoge bloedingen (maag, twaalfvingerige darm, dunne darm). Bij bloedingen van de dikke darm is er meestal rood bloed te zien.
Ik neem aan dat ze uw ontlasting hebben gecontroleerd op bloed? Naar uw anus hebben ze gekeken, om eventuele aambeien te vinden, vermoed ik. Aambeien veroorzaken rood bloed.

Ik adviseer u dan ook om een uitgebreid darm onderzoek te laten doen (colonoscopie) en eventueel een jejunoscopie. Dit gebeurt door een gastro enteroloog.
Dat laatste is wat ingewikkelder en kan ook met een cameraatje dat u inslikt, gedaan worden.

Als de ontlasting normaal wordt, wil dat niet zeggen dat er niets aan de hand is.

Wacht niet te lang met het onderzoek.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).


» Laat een reactie achter


Rating: 4.75/5. From 16 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website