Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Mijn info. Leeftijd 56 jaar. Klacht(en) lage rugpijn, linker en rechter heup pijn, nek en rechterschouder pijn, bijna dagelijks hoofdpijn. Voorgeschiedenis:

 • 7 rug operaties, * Fusion Cage L4-L5 * Posterolateral interbody fusion S5-L1-L2-L3-L4.
 • 1995 en 1997 wegnemen van tumor Hypofyse (acromegaly).
 • Linkerheup, kleine heupprothese. Heeft al enkele jaren problemen, klikgevoel bij het stappen.
 • Rechterheup moest ook vervangen worden, maar ik vertrok naar Thailand en kwam niet meer terug.

Medicijngebruik, ook supplementen etc:

 • Durogesic 100, Patch.
 • Brufen Retard 800 mg.
 • Lipitor 20 mg, Cholesterol lowering medication.
 • Amlodipine 20 mg, Blood pressure lowering medication.

Roken, alcohol: Nooit. Overgewicht: Ja, nu 95 kg. Maar door mijn acromegaly is m’n bot dikker dan normaal. Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek. Eventueel bloeddruk: bloeddruk veel te hoog

Vraag voor Maarten Vasbinder, ik neem al sinds m’n 25-ste jaar pijnmedicatie voor de rug, later voor rug en heupen. De laatste 15 jaar werd mij Durogesic voorgeschreven. Heden neem ik Durogesic 100 om de 2 dagen. Mijn laatste rug operatie jun 2012, dit was geen succes. Conclusie: ik moest verder leven met rugpijn.

Ik woon nu al 7 jaar in Thailand. Mijn huisarts schrijft 2 maal per jaar mijn medicatie Durogesic 100 voor, voldoende om 6 maand te overbruggen. De medicatie werd per BE-post opgestuurd naar mijn adres in Phuket. Mijn huisarts gaat binnenkort met pensioen. Andere dokters weigeren Durogesic 100 voor te schrijven / lees, op te sturen naar Thailand. Zou verboden zijn …? Hoe dan ook, in Thailand vind ik geen Durogesic 100.

Mijn hulpkreet:

 • Kan/mag Durogesic 100 via de Belgische post verzonden worden naar Thailand?
 • Kan ik ergens officieel in Thailand Durogesic 100 verkrijgen aan een betaalbare prijs?
 • Indien niet, bestaat er een vervangmiddel?
 • eventuele andere voorstellen…

Vriendelijke groeten,

N.

*****

Beste N,

Durogesic (Fentanyl) 100 mcg is in Thailand te koop, maar alleen via een arts.

U heeft geluk gehad dat de zendingen nooit zijn onderschept, omdat het hier om een sterk opiaat gaat. Bij onderschepping had u zwaar gestraft kunnen worden. Dat geldt natuurlijk ook voor zendingen uit België.

Ik raad u aan te zorgen voor een voorschrift met uitleg van uw huisarts of specialist waarom u dat nodig heeft. Wel in het Engels en het liefst met zoveel mogelijk stempels van de autoriteiten. Met dat voorschrift kunt u naar de Provincial Health Office gaan. Als u geluk heeft, geven die u toestemming om te importeren of geven u een recept om het in Thailand te kopen. Lukt dat, dan kunt u de kosten van een arts besparen.

Waarschijnlijk lukt dat echter niet. De tweede mogelijkheid is, om met dezelfde brief naar een arts in één van de vele ziekenhuizen te gaan. Misschien geeft die een voorschrift.

Durogesic wordt hier eigenlijk alleen voorgeschreven bij kanker, maar in uw geval kunnen ze misschien een uitzondering maken. Durogesic is voor zover ik weet, in Thailand alleen in ziekenhuisapotheken verkrijgbaar. Het goedkoopste bent u dan uit in een staatsziekenhuis.
Zorg, dat u goed beslagen ten ijs komt, oftewel neem alle gegevens die u heeft mee naar het ziekenhuis en de Health Office. Zonder schaatsen is hardlopen op ijs nu eenmaal moeilijk.

Een vervangend middel zou Tramadol kunnen zijn, maar dat is waarschijnlijk niet sterk genoeg.

Zo te zien is uw rug keurig geopereerd. De heup wat minder. Die kom zit niet goed, waardoor de kop dat ook niet doet. In principe zou die heup vervangen moeten worden.
Waarschijnlijk is er beenlengteverschil ontstaan door die operatie. Laat het door de fysiotherapeut meten. Mocht ik gelijk hebben, dan kan dat met inlegzooltjes verbeteren. Wel langzaam opbouwen. Het zou de pijn kunnen verminderen, maar snel zal dat niet gaan.
Ook je rechter heup vertoond arthrose.

Het lab viel allemaal wel mee. Is echter 7 jaar oud en zou herhaald moeten worden.
Met zo’n ziektegeschiedenis is de kans groot dat je een recept krijgt. Er moet dan wel een uitgebreide brief komen van je huisarts, of de specialisten.

Sterkte en succes,

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Mogelijk hebben de lezers nog tips, dus de reactiemogelijkheid staat open.

9 reacties op “Vraag aan huisarts Maarten: Hoe kom ik aan zware medicatie tegen de pijn in mijn rug”

 1. Hans zegt op

  Ik weet het niet maar ik zou eens acapunctuur proberen. Ik heb in Belgistan ook een operatie aan de rug ondergaan en jarenlang pijnstillers moeten slikken. Hier een acapunctuur behandeling ondergaan en kan nu leven zonder medicijnen. Lopen of ver wandelen zit er wel niet in maar dat was eerst ook zo.

  • Fieke zegt op

   Hans ik had ook veel problemen met nek en rug, ze stelden zelfs operatie voor maar deed eerst fysio en accupunctuur. Daarna ook steunzolen gekregen bij podoloog in Pattaya (nederlander) en voel me veel beter. Pijnstillers neem ik niet meer.

 2. piet zegt op

  Hier in Pattaya zit een dokter die dit zeker kan regelen

  stuur gerust mailtje dan kan ik adres doorgeven

 3. Herman buts zegt op

  Hans,
  Waar woon jij in Thailand, De ene acupuncturist is de andere niet dat weet je zelf ook wel . Dus misschien intressant om naam en locatie van je accupuncturist te vermelden, er zijn wel meerdere mensen die hiermee misschien geholpen worden.

 4. n.j. berkhout zegt op

  Huisarts Maarten, hallo!

  Wat een geweldige reactie van u op de vraag van N. over Durogesic. Ik kamp ook al sinds 2015 (in Nov. dat jaar in Bergwijn kliniek, Naarden geopereerd aan L2 hernia). Maar pijn is dagelijks terugkerende ellende in mijn rechterbeen/heup. Vooral met (slenterend) lopen, zoals in supermarkt of op markt, airport etc.
  Ben 68 jaar, verder kerngezond, woon in Kabinburi sinds 2016, en hoop op een pijnvrije situatie.

  Denkt u dat ik mij nog een keer moet laten opereren of kan ik ook volstaan met een medicijn als Durogesic?

  Heb me ook al gedurende 2 jaar laten behandelen door een goed opgeleide acupunctuur Thai docter (afgestudeerd in Shanghai) in Prachinburi, geeft wel wat relief, maar pijn komt toch steeds terug.

  Laatste ervaring: was 3 maand op vakantie in Spanje en trof daar een Belgische giropracticer arts, die me beloofde mijn pijn weg te krijgen met een aantal behandelingen. Heb me 8x laten behandelen a euro 40,-/25 minute, maar ben nu terug in Kabinburi, en alles is same/same.

  Dank voor uw aandacht,

  Hoogachtend,

  Nicolaas (Klaas) Berkhout

 5. Henk Appelman zegt op

  Opiode medicatie wordt alleen in staats ziekenhuizen voorgeschreven is mij verteld, zelfs alprazolam mag eigenlijk niet zonder recept uit een staats ziekenhuis verkocht worden.
  Opiaten in Thailand is mogelijk als zoals Maarten aangeeft je beslagen ten ijs komt, Nederlandse voorgeschiedenis laten vertalen en legaliseren, tramadol is meest voor geschreven pijn bestrijder, die het beste door een neuroloog kan worden uitgeschreven na bestudering van oorzaak en noodzaak.

  Daarnaast is het in het ene ziekenhuis geen probleem en in het andere een hals zaak.
  Een relatief jonge Engels sprekende neuroloog kan bij aanvraag een groot verschil maken, maar fentanyl ?
  Ik denk het niet, en opsturen is Russische roulette, al heb je nog zoveel brieven en stempels….gegarandeerd paraderen ze je langs de diverse media rond.
  Levensgevaarlijk! (stel dat ze weg raken en dan?)

  Sterkte
  Henk

  • Erik zegt op

   “…Opiode medicatie wordt alleen in staats ziekenhuizen voorgeschreven is mij verteld…”

   Ik heb andere ervaringen en wel uit een commercieel ziekenhuis in Khon Kaen en Nongkhai; als infuus na een operatie, en als pillen vanwege lagerugpijn met uitstraling. Tramadol en ultracet (= tramadol plus paracetamol).

   Heb ook eens pregabalin als pijnstiller gehad en bij mij werkte dat prima. Maar over dat middel zijn de meningen verdeeld heb ik begrepen.

 6. Erik Kuijpers zegt op

  Fentanyl:

  De narcotics list staat hier:
  http://permitfortraveler.fda.moph.go.th/Document/narcotic%20list%20update_2018.pdf

  De voorwaarden voor cat 2 staan hier:
  http://canberra.thaiembassy.org/Content/attach-file/restriction-on-narcotics-version-2.pdf

  Een aanvraagformulier staat hier:
  http://permitfortraveler.fda.moph.go.th/Upload/Application%20for%20Carry%20In%20(IC-1).pdf

  Maar dit is voor de passagier die de pillen meeneemt naar Thailand. Voor import op andere wijze zul je bij het departement moeten zijn.

 7. Herman buts zegt op

  Ik gebruik dagelijks tramadol die ik in de pharmacie gewoon koop zonder voorschrift, ik moet wel zeggen dat het elk jaar moeilijker wordt om er zonder voorschrift aan te geraken, maar mits een beetje shoppen lukt het nog altijd


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website