Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben ca 7 maanden per jaar in Thailand en ca 5 maanden in Nederland, d.w.z. net over de Duitse grens bij Roermond en geen Nederlands ingezetene. Ik ben dus ook niet meer verzekerd op een basispolis maar heb een internationale ziektekostenverzekering.

Nu gebruik is sinds 10 jaar de ‘bloedverdunner’ acenocoumarol i.v.m. de pacemaker die in 2009 is geplaatst. Ik check met een Coaguchek regelmatig de INR waarde en met de wekelijkse dosering van 16 mg is deze doorgaans tussen de 2 en 3, de gewenste waarde.

Omdat ik dus langere periodes in Nederland verblijf, ben ik nog niet overgestapt op een Thais middel, ik meen Warfarin, omdat dit weer niet in Nederland te verkrijgen is. Ik bestel de medicijnen bij mijn voormalige apotheek in Swalmen. Met het middel acenocoumarol blijft mijn INR bloedwaarde bovendien prima binnen de gewenste waarde.

Nu vraagt men mij om een recept van mijn huisarts omdat deze middelen niet zonder recept worden geleverd. Ik heb echter geen Nederlandse huisarts. Mijn voormalige huisarts heeft de laatste keer weliswaar een recept gestuurd naar de apotheek, maar ik vraag me af of hij dit zal blijven doen. Waarschijnlijk doet hij dit uit empathie, maar niet op basis van controle door de trombosedienst, die de doseringen in het verleden voorschreef.

Is er een andere manier om zonder recept over acenocoumarol te kunnen beschikken? Ik begrijp ook niet goed waarom men dit niet zonder recept verstrekt. De controles doe ik tenslotte zelf met de Coaguchek. De apotheek is niet gevoelig voor dit argument, wat bij mij de vraag doet reizen of men werkelijk zo begaan is met de patiënt. Ik heb in het verleden een hersenbloeding gehad en vrees dat dit wederom zou kunnen gebeuren als ik er niet in slaag om het medicijn, dat ik al 10 jaar gebruik, te verkrijgen.

Groet,

L.

*******

Beste L,

Acenocoumarol, ook wel bekend als rattengif, verhoogt juist de kans op hersenbloedingen, maar verlaagt de kans op een herseninfarct (verstopping van een vat). Het gevolg van beiden noemt men beroerte.

Ik kan uw vraag, hoe er aan te komen, helaas niet beantwoorden, ook vanwege de zeer summiere informatie. Wel zou ik u aanraden, eens na te vragen, of in uw geval het wel nodig is, om anti-stolling te gebruiken? De pacemaker zelf is niet de reden, hooguit een onderliggend boezemfibrilleren of een andere ritmestoornis. Daarvoor moet u echter naar de cardioloog.

Hebt u antistolling nodig, dan kunt u ook vragen naar een NOAC zoals Xarelto (Rivaroxaban), of Pradaxa (Dabigatran). Dan hoeft u ook niet te controleren.

Veel is ook afhankelijk van uw leeftijd. Hoe ouder u bent, hoe groter de kans op bloedingen en vaatverstoppingen.

Vaak is het boven een bepaalde leeftijd veiliger niets meer te slikken.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website