Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik wil graag van u weten, hoe gevaarlijk dat Coronavirus nu is? Ik heb met mijn Thaise vrouw een korte vakantie geboekt in Hua Hin daar is het virus nu ook. Is het werkelijk zo gevaarlijk? Je hoort zoveel. Ik wil niet meer gaan maar mijn vrouw wel.

Ik heb COPD vandaar dat ik mijn zorgen maak. Ik ben een Hollander van 74 jaar en woon in Buriram.

Heel erg bedankt voor uw antwoorden.

R.

*********

Beste R,

Mijn intuïtie zegt, dat dit virus gevaarlijker is dan het SARS, MERS en Mexicaanse griepvirus. Ik kan me niet voorstellen, dat China zulke draconische maatregelen neemt, als er geen echt gevaar bestaat. De genoemde getallen van getroffenen liggen tussen de 5.000 en 100.000 en van het dodental tussen 50 en 10.000. Autoriteiten bagatelliseren in het algemeen dit soort epidemieën.

Bij SARS en de Mexicaanse griep was de hele wereld in rep en roer, inclusief de wetenschappers. Nu niet. Dat is verdacht. Misschien valt er nu geen eer te behalen. Als er niets aan de hand is, is het makkelijker de wereld te redden.

Alles hangt nu af van het gedrag van het virus. Muteert het naar een verkoudheidsvorm, of naar een nog agressievere vorm. Niemand die het weet.

Hua Hin lijkt me nog niet zo gevaarlijk. Vliegvelden, bus en treinstations kunnen dat wel zijn.

Laten we hopen, dat mijn intuïtie me deze keer in de steek laat. Paniek is echter altijd een slechte raadgever.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website