Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Mijn leeftijd is 64 jaar, lengte 1.81 cm en gewicht 90 kg. Drink en rook niet. Medicatie die ik momenteel neem:

 • Amlodipine 5mg
 • Metoprololsuccinaat 50 mg
 • Clopidogrel 75 mg
 • Simvastatine 20 mg

In een eerste vraag heb ik u reeds advies gevraagd over een radicale prostatectomie, deze is nu recentelijk uitgevoerd, waarbij ook via een laparoscopische pelviene lymfeklierdissectie 37 lymfeklieren zijn verwijderd, waarvan er 36 “schoon” waren en 1 kankercellen bevatte.
Na de operatie bleek mijn linker mondhoek scheef te hangen, wat volgens de neuroloog op een bloedpropje duidde in de hersenen, hiervoor heb ik nu Clopidogrel en Simvastatine voorgeschreven gekregen.
Is het nemen van Simvastatine eigenlijk zinvol, ik lees tegenstrijdige berichten hierover.

Ik ben nu nog onder controle van de uroloog die mij geopereerd heeft en onder behandeling van een oedeem therapeute vanwege vochtophoping in de bovenbenen.

Mijn Thaise vrouw en ik wilden na mijn pensionering een huisje kopen in Thailand en daar circa 6 maanden per jaar verblijven. Doordat veel lymfeklieren zijn verwijderd, raden zowel de oedeemtherapeute alsook de uroloog een langdurig verblijf in tropische landen zoals Thailand af, vanwege het hoge(re) infectiegevaar door wondjes of door insectenbeten. Hierdoor zou een acute erysipelas(wondroos) kunnen ontstaan, die onvoldoende herkend danwel heftige complicaties met zich mee kan brengen, die beter in het thuisland i.c. Nederland behandeld zouden kunnen worden.

Het spreekt vanzelf dat wij door deze informatie aan het twijfelen zijn gebracht of wij gezien het geschetste risico überhaupt wel voor een langdurig verblijf in Thailand moeten kiezen.

Van de huisarts heb ik uit voorzorg Augmentin voorgeschreven gekregen, mocht ik op vakantie in Nederland deze infectie oplopen, met het dringende advies om toch zo snel mogelijk naar een arts of SEH post te gaan.

Graag horen wij uw mening en advies over het infectie gevaar in Thailand inzake erysipelas, de behandelingsmogelijkheden aldaar, de mogelijke complicaties en of u gezien de geschetste situatie zou adviseren om af te zien van een langdurig verblijf in Thailand.

Bij voorbaat dank voor uw antwoord en advies en met vriendelijke groeten,

R.

*******

Beste R,

Het is ongetwijfeld waar, dat in de tropen het gevaar, om een infectie op te lopen, groter is, dan in Nederland. Een eventuele behandeling daarvoor kunnen ze in Thailand net zo goed doen als in NL en misschien zelfs wel beter.

Over het wel, of niet kopen van een huisje kan ik u niet adviseren. Misschien is het een idee eerst een huisje te huren, om te kijken hoe het gaat.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).


» Laat een reactie achter


Rating: 4.75/5. From 4 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website