Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Ik hoop dat je aan de hand van mijn gegevens een diagnose kunt stellen?

Man 66
Gewicht 68 kg
Lengte 1.72
Bloeddruk 80 /120
Rookt niet
Drinkt amper (niet eens sociaal)
Sport; fiets 3 keer per week 15 km bergje op bergje af op een erg oude damesfiets zonder versnelling
Gebruik geen medicatie
Dunne poet

Sinds donderdag, koorts, duizelig (maar eet amper) en spierpijn. Erg moe. Heel veel slapen. Vrijdag koorts een stuk minder, net als de rest van de verschijnselen. Nu zaterdag, zo goed als koortsvrij en slaap goed.

In mijn ogen gebruik ik voldoende vocht (ongeveer 3 liter – ½ liter flesjes) Doe in ieder flesje een suikerzakje en een theelepeltje zout.

Hier denkt men aan malaria, maar ik betwijfel het. Voedselvergiftiging komt hierin Laos erg veel voor.

Groet,

J.

******

Beste J,

Wat is dunne poet?

Als ik er vanuit ga, dat je aan de dunne bent geweest, vermoed ik dat je een virusinfectie hebt gehad, die dat veroorzaakt heeft. Kan inderdaad een vorm van voedselvergiftiging zijn. De koorts en de spierpijn, de duizeligheid en de vermoeidheid passen daar heel goed bij. Dat heeft iedereen wel eens.

Je hebt jezelf genezen door het drinken van veel vocht met suiker en zout.

Een malaria aanval is makkelijk te diagnosticeren door middel van een dikke (bloed) druppel test. Dan wordt het bloed onder een microscoop gelegd en kun je eventueel de malariaparasiet in de rode bloedcellen zien zitten.  Deze test werkt het beste midden in de aanval als de koorts hoog is. Ook kan men testen op antistoffen.

Doe voorlopig maar niets, omdat voedselvergiftiging veel waarschijnlijker lijkt.

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website