Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik wil graag uitleg over de ziekte van mijn Thaise vriendin. Ik maak mij erg ongerust over de Engelstalige uitslag. Zou u in gewoon Nederlands dit voor mij kunnen uitleggen?

Groet,

R.

*****

Beste R,

Ook in gewoon Nederlands is de uitleg nogal technisch, maar ik zal het proberen.

Uw vriendin heeft een massa (tumor) in een deel van de hersenstam, de pons, met uitbreiding naar het rechterdeel van het cerebellum (kleine hersenen). Men denkt aan akoestisch neurooom (Vestibulair Schwannoma). In gewoon Nederlands brughoektumor. Dit is een tumor van de achtste hersenzenuw. Zie afbeelding.

In het algemeen zijn deze tumoren goedaardig. Ze zaaien dus niet uit. Ze kunnen echter, doordat ze groeien, wel problemen gaan veroorzaken.
Symptomen zijn onder andere duizeligheid en gehoorverlies en/of oorsuizen.

Als de symptomen te erg worden, of de tumor aangrenzende gebieden gaat beïnvloeden, kan het gevaarlijk worden.
In dat geval is behandeling noodzakelijk. Die behandeling bestaat uit opereren of bestralen. Grote tumoren worden meestal geopereerd. Kleine tumoren worden met radiochirurgie behandeld indien nodig. De behandeling met bestraling kan heel lang duren. Als er geen klachten zijn en de tumor langzaam groeit, kan men afwachten en regelmatig controleren

Hier nog een redelijk duidelijke uitleg daarvan: www.hoorzaken.nl/gehoorproblemen/brughoektumor/

Het kan zijn, dat dit aangeboren is.

Uw zorgen kan ik mij goed voorstellen, maar in principe is dit behandelbaar.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website