Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Mijn vraag gaat over het gebruik van mijn medicatie en alcohol. Ik ben midden 50 jaren oud, 180 cm en weeg rond de 117 kg. Jaren geleden gestopt met roken en gelegenheidsdrinken. Voel me heel goed in mijn vel.

Bij een routinecontrole van de bloeddruk in het lokale staatsziekenhuis bleek dat mijn bloeddruk te hoog was. Eerste meeting was 180, tweede meeting was 150. Daarop heeft de arts mij Elanapril 5mg voorgeschreven. 1 Bij het ontbijt, 1 bij het avondmaal. En na een week op controle met bloed en urinecheck. Na een week terug op controle en bloeddruk was nu bij de eerste meting 150, en de tweede keer, half uurtje later, 138. Bloed getrokken en plasje afgeleverd.

Bij bezoek aan de arts bleek, wat ik al vermoede, te veel suiker en te veel cholesterol. De waarden werden niet aan mij medegedeeld. De eerste reactie van de dokter was, oude mannenziekten.

De medicatie werd aangepast naar:

 • Elanapril 5 mg bij ontbijt
 • Metformine 500 mg bij ontbijt en avondmaal
 • Simvastatine 20 mg ‘s avonds. Ik heb daar voor het slapen gaan van gemaakt.

Mijn vraag aan u is: Ik drink niet dagelijks alcohol, maar durf wel een nachtje stappen met de vrienden en te veel drinken. De datums waarop dat gebeurt weet ik meestal enkele dagen of weken op voorhand.

Als ik de Nederlandstalige documentatie raadpleeg over de medicatie, wordt aangeraden om voorzichtig te zijn in combinatie met alcohol. In de Engelstalige documentatie wordt meestal aangegeven, alcohol is geen probleem, maar met mate.

Nu was mijn idee, indien ik weet dat ik ga drinken, de dag ervoor stoppen met Metformine en Simvastatine. En na de laatste alcoholdag, de dag erna opnieuw beginnen. Dit kan voor 1 of 2 dagen zijn en misschien uitzonderlijk langer, hierbij denk ik dan aan Songkran.

Ik veronderstel dat mijn bloedsuikerspiegel en cholesterol zal voor enkele dagen weer stijgen. Is dit de minst slechtste oplossing? Of kan ik gewoon ‘s morgens de medicatie nemen maar ‘s avonds niet?

Of heeft u weet van medicatie met dezelfde werking maar waar alcohol gebruik geen problemen vormt.

Groet,

B.

 

******

Beste B.

Het beste voor uw gezondheid is natuurlijk niet drinken. Het lijkt erop dat u alcohol gaat drinken als vervanging voor uw medicatie. Dat moet u natuurlijk zelf weten.

De simvastatine is waarschijnlijk overbodig.

Als u matig drinkt is er niets aan de hand. Wilt u zich echter gaan bezatten en daar lijkt het op, dan raad ik u aan voordien met uw dokter te gaan praten.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Redactie: Heb jij ook een vraag aan dokter Maarten? Gebruik het contactformulier en geef de juiste informatie (zie lijstje helemaal bovenaan).


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 6 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website