Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Momenteel ben ik 63 jaar en gebruik al meer dan 30 jaar hardplastic katheters van het merk Lofric. Mijn verbruik varieert van 3 tot 5 per dag. Deze katheters neem ik normaal zelf mee naar Thailand, ook als ik voor een half jaar met mijn vrouw naar Thailand ga. Bij navraag bij mijn leverancier (ook nog 3 andere geprobeerd) vertelde men mij dat zij deze niet konden versturen naar Thailand omdat zij geen ervaring hebben met de customs in Thailand.

In Thailand zelf hebben ze alleen de zacht rubberen katheters, ook in het ziekenhuis Bangkok hospital in Hua Hin. In dit ziekenhuis heeft de uroloog met een tang geprobeerd de rubberen versie in te voeren (vanwege littekenweefsel) hetgeen pas na een uur wrikken lukte en mij veel veel problemen en een opname in dat zelfde ziekenhuis opleverde (zware ontstekingen). De oorzaak door het wrikken van de opname in het ziekenhuis werd door de hoofdarts van dit ziekenhuis niet bevestigd maar ook niet ontkent.

Bij navraag bij diverse apotheken in Hua Hin en Bangkok bleek het niet mogelijk de harde versie te bestellen. Nu wilt mijn vrouw ook weer eens wat kleren in de koffers meenemen ipv katheters en vraag ik u of er toch mogelijkheden zijn om deze in Thailand te bestellen.

Groet,

F.

*****

Beste F,

Allereerst een artikel over hergebruik van katheters: https://www.nature.com/articles/3101646.pdf?origin=ppub

U kunt uw katheters gewoon in Nederland bestellen en ze bijvoorbeeld met EMS laten opsturen, zodat u ze kunt traceren. Zet het telefoonnummer van iemand die goed Thai spreekt er bij. Worden ze opgehouden bij de douane, dan krijgt u bericht en hoort u hoeveel, u moet betalen. Een ander mogelijkheid is verzending met UPS of Fedex. Dat is wel duurder. Zij regelen dan eventuele belastingen.

Op de volgende website kunt u zien, welke vervoerders er nog meer zijn: https://www.intlmovers.com/international_shipping.html

U kunt verder zelf zoeken op google met: shipping from netherlands to thailand. Reken op minimaal 6 weken vervoerstijd.
Kleren kunt u ook in Thailand kopen. Goede katheters niet.

Is er wel eens met u gesproken over een suprapubische katheter? https://www.bernhoven.nl/home-patientenfolders/folders-urologie/informatie-over-de-suprapubische-katheter/ Zo’n katheter heeft vele voordelen.

Ik heb gezocht naar Lofric katheters in Thailand, maar heb ze niet gevonden. U zou kunnen informeren bij de fabrikant, of bij Mediplast in Australië. https://www.bernhoven.nl/home-patientenfolders/folders-urologie/informatie-over-de-suprapubische-katheter/

Groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).


» Laat een reactie achter


Rating: 3.25/5. From 8 votes.
Please wait...

2 reacties op “Vraag aan huisarts Maarten: Gebruik van hardplastic katheters in Thailand”

 1. Dick Uilken zegt op

  Beste F, Ik ga normaal elk jaar voor 3 maanden naar Thailand en neem voor die tijd catheters zelf mee.
  Ik gebruik SpeediCath Compact Man. Dit zijn uitschuifbare (dus zéér compacte) en gebruiksklare catheters en geschikt voor eenmalig gebruik. Ik krijg steeds van KLM toestemming om hiervoor gratis een extra koffer mee te nemen. In een doos(je) van 20x13x7 cm gaan er 30 stuks. Misschien het overwegen waard.

 2. Maarten Vasbinder zegt op

  Beste F,

  Per abuis heb ik twee maal dezelfde link gegeven. Mediplast heeft de volgende link: https://www.mediplast.com
  Dit is de hoofvestiging, voor zover ik kan nagaan. Niet in Australië.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website