Vraag aan huisarts Maarten: Flauwvallen tijdens vakantie

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags:
24 juni 2017

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben een man 61 jaar en ben woonachtig in Thailand. Momenteel ben ik op vakantie in Sri Lanka. Ik heb daar recentelijk de volgende klachten ondervonden: flauwvallen omstreeks 1 uur in de middag toen ik mijn hoofd neerboog om mijn hoofd onder de kraan te doen. Flauwvallen bij het opstaan van de toilet waarbij het nekgewricht iets naar achter ging, duizelingen bij het omdraaien in bed.

Ik ben bekend met spinale stenosis in de onderrug. Ben daar voor geopereerd. (titaniumconstructie). De duizelingen lijken met het functioneren van het nekgewricht te maken te hebben. Het gebruik van de armen en schouders is probleemloos. Geen braken, geen pijn. De bloeddruk is in orde met behulp van 25 mg prenolol dagelijks. Voorts gebruik ik glocosamine ter kraakbeenversteviging, dagelijks 80 mg aspirine ter beroerte preventie, en een halve 25 mg dormirax om slapeloosheid te voorkomen. (tijdens mijn 3 weekse opname in Bangkok Pattaya Hospital en daarna heb ik een dormicum verslaving opgelopen die ik zelf heb afgebouwd naar het relatief bijwerkingvrije dormirax. Ter preventie van haarverlies gebruik ik finasteride 1 mg (propecia) (Als supplementen gebruik ik vitamine B, E en omega 3).

Ik ben dus nog een dag of 10 op vakantie in Sri Lanka. Ik wil voorkomen dat ik val en daardoor iets breek of een hersenschudding op loop. Op DIT moment zoek ik dus voor tijdelijk een middel om de draaierigheid en het flauwvallen te voorkomen. Mijn vraag is dan ook: bestaat er medicatie ter preventie van flauwvallen? (analoog aan wellicht tegretol bij epilepsie). Als het niet nodig is zou ik ziekenhuis opname dan wel ct scans hier in Sri Lanka even willen voorkomen en die uitstellen tot dat ik weer thuis in Thailand ben. Mijn verzoek heeft daarom enige urgentie. Ik zou snel de symptomen even willen onderdrukken teneinde deze vakantie iets geruster door te kunnen brengen. Hopend op een spoedig antwoord verblijf ik

Met vriendelijke groet,

Ron Blom

******

Beste R.

Hoewel ik begrijp dat uw klachten heel vervelend zijn, is het voor mij ondoenlijk, om u op een afstand te behandelen.
Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Inderdaad nekproblemen.
  • Te lage polsslag door de prenolol.
  • Labyrinthitis (ontsteking van het evenwichtsorgaan in het binnenoor). Dat gaat evenwel meestal gepaard met misselijkheid.
  • Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid. Dit ontstaat als de vloeistof in het evenwichtsorgaan niet vrij meer kans bewegen. Meer informatie daarover hier: https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/benigne-paroxysmale-positie-duizeligheid/item41712  https://www.audibene.nl/nuttige-info/bppd/

Nog vele andere oorzaken. Om die allen te beschrijven, gaat te ver in dit kader.
Drink heel veel water, geen alcohol en controleer de polsslag bij deze duizeligheid. De dormirax zal zeker niet helpen. Een kant en klaar oplossing kan ik niet bieden. Dus wees voorzichtig en als het erger wordt, niet aarzelen een dokter te bezoeken.

Vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website