Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Ik ben 60 jaar, woon 2 jaar in Wiang Chai, Chaing Rai, ben 1.80m en weeg 75.5 kg. Omdat rond 29 januari mijn hoesten al dag of 10 aanhield en ik soms tot bijna braken toe hoestbuien had, met name tijdens de nacht, ben ik op aanraden van mijn vrouw naar het ziekenhuis getogen.

Aldaar geluisterd naar de longen (niets raars waar te nemen), Bloedruk en hartslag waren oke. Bloed afgenomen (waarvoor?) waarna er werd besloten mij ter observatie op te nemen nadat er een longfoto was genomen. Ook hierop geen bijzonderheden.

Dus 1 nachtje ter observatie met de volgende medicatie:

 • 2x/1xdag Azithromycin anti biotica, waarvan ik er 4 mee naar huis kreeg de volgende dag.
 • 3 maal daags 1 Ropect, waarvan ik er 15 mee naar huis kreeg.
 • 1x/dag Xyzal 5mg, waarvan ik er ook 15 mee naar huis kreeg.
 • 1x/dag Montelukast in te nemen at bedtime waarvan ik er 14 mee naar huis kreeg.

Om de kriebel in de keel te stoppen kreeg ik ook Kamillosan spuitflesje mee en 15 Fluimucil tabletten. Ben er drie dagen na thuiskomst gestopt met de medicatie omdat ik mij beter voelde; de antibiotica was inmiddels ook al op en ik voelde me stukken beter.

Echter gaandeweg afgelopen week werd ik steeds misselijk wakker en heb daar bij een lichte zeurende hoofdpijn en dat blijft zo een groot deel van de dag. Na de lunch ga ik slapen want mijn ogen zijn dan erg zwaar en ik voel mij erg moe. Ook begon mij linkervoet iets te zwellen (vocht?) en de wreef ervan is pijnlijk (zenuwpijn) bij contact ermee. Kan nog wel in de schoen.

Wat kan ik zelf doen? Kan de resterende Medicatie voor helpen? Zou ik die weer moeten innemen tot deze op is?
Graag uw advies. Of beter volgende week weer naar (een ander) ziekenhuis?

Groet,

H.

*****

Beste H,

Zoals wel vaker gebeurt, is er door de arts ingezet op meer dan één diagnose. Antibiotica voor een infectie, Montelukast voor astma en Xyzal voor een allergie. De Ropect, Kamillosan en Fluimucil doen eigenlijk niets.

Mijn advies in deze is; Als eerste hart en nieren laten nakijken. Ook urine. Laat een D-Dimer test doen. Dat is voor trombose. De keel niet vergeten.

Bloed afnemen is routine in ziekenhuizen, meestal om te kijken of er een infectie is.

Vocht in de voet is makkelijk te constateren door een deukje in de zwelling drukken. Blijft dat even zitten, dan is het vocht.

Probeer het hoofdeinde van het bed wat hoger te zetten, dan hoest u ‘s-nachts waarschijnlijk minder.

Aan diagnoses ga ik me verder niet wagen. Daarvoor zijn er te weinige gegevens.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website