Vraag aan huisarts Maarten: Dikke voeten

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags: ,
22 april 2020

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben 72 jaar, 1.88 cm, 73 kg, woon 9 jaar in Thailand, rook sinds 1 jaar niet meer, drink graag 1 of 2 glazen wijn of bier of glaasje whisky per dag.

Dit hoor en lees ik, in dranken, ook bier en whisky, zitten slechte suikers, zo ook in fruit, bijvoorbeeld mango. Ik hoor en lees steeds weer verwarrende berichten, suikers zijn suikers, en elke suiker is niet goed voor je gezondheid. Anderzijds hoor je dat je suikers in fruit onbeperkt kunt consumeren en dat fruit ook onder andere veel vitamines en mineralen geven. En wat te denken van vruchtensappen vers of uit een pak?
Welk standpunt is juist?

Ik heb sinds kort last van behoorlijk dikke voeten, door massage, veel bewegen, wandelen, fietsen, kussen onder het voeteneinde, is het ’s morgens voor 75 – 90 % weg, maar komt in de loop van de dag terug. Moet ik hier denken aan afsluiting van een bloedvat(en) door een bloedstolsel of kleppen in het bloedvat die niet goed functioneren?

Mijn conditie was jarenlang door intensief sporten, hardlopen en fietsen bovengemiddeld, laatste jaar minder actief geweest en meer achter het buro. Opvallend dat beide voeten dit tegelijk kregen, dan kan het geen bloedvatprobleem zijn? En loop ik niet het risico van een longembolie?

Dank alvast voor uw aandacht en vriendelijke groet,

S.

******

Beste S,

Over suikers geef ik geen advies. Het slechtste in alcoholische dranken is alcohol. Het beste is, dat ze vaak lekker zijn. Wat fruit betreft, het meeste fruit is goed, maar gezien uw gewicht, zou ik proberen ook wat andere dingen te eten.

Door jaren roken zijn uw bloedvaten er waarschijnlijk niet beter op geworden. Als beide voeten tegelijk dik worden, kijken we in het algemeen wat hoger, richting hart. Een bezoek aan de cardioloog lijkt me daarom geen overbodige luxe. Er zou best eens sprake kunnen zijn van beginnend hartfalen. Wacht er niet te lang mee.

Een longembolie ontstaat door dat een propje bloed losschiet en dan via het hart in de longen komt. Dat is niet het eerste waar ik hier aan denk

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website