Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben 78 en ik prijs me nogmaals gelukkig dat er in Thailand een huisdokter is zoals Dr Maarten. Voor mijn leeftijd ben ik in goede gezondheid. De bloedtesten die mijn cardioloog alle vier maanden doet, tonen alle waarden binnen de limieten doch ik neem om de 2 dagen 0.5 gr Livalo.

Nadat dezelfde cardioloog mij vorig jaar in november mini aspirine (81 mg) voorschreef moest ik hiermee stoppen omdat na een paar dagen mijn urine een coca-cola kleur kreeg en dan stopte ook de bloeding onmiddellijk. Sedertdien heb ik wel – met of zonder verband met dit incident – bij het urineren drie keer enkele rode bloeddruppels en klonters gehad en zeker is dat zoiets gebeurde na een stoelgang met constipatie (ik heb zelden constipatie doch eigenaardig genoeg heb ik dit bijvoorbeeld na het eten van zalm waarmede ik nu gestopt ben). Vorige week had ik weer enkele druppels vers bloed met klonters en gisteren ging ik naar een uroloog die de nodige bloed en urine analyses deed. Hij zei dat de analyses geen enkel probleem tonen en dat de oorzaak van mijn probleem heel waarschijnlijk te vinden is in het feit dat ik 15 jaar geleden prostatectomie onderging waarvan ik nu op latere leeftijd “slijtage” of “een zwak punt” in het urinekanaal begin te krijgen. Hij ziet geen reden tot ongerustheid doch hij heeft een cystocopie gepland midden januari…. en nu komt mijn vraag.

Veronderstel dat men een “slijtage” of een “zwak punt” ontdekt? Wat is de mogelijke volgende stap, een chirurgisch ingrijpen ? Ik weet dat voor problematische aders men een by-pass of een stent kan doen doch voor een urinekanaal? Indien het bloeden niet toeneemt zou dan mijn beslissing hiermede gewoon verder te leven aanvaardbaar zijn?

Indien chirurgisch ingrijpen de enig mogelijke volgende stap is dan zou ik liever naar Belgie terugkeren waar ik lid ben van de ziekteverzekering.

Met dank.

Groet,

F.

********

Beste F,

Een beetje merkwaardig verhaal van de uroloog.
De cystoscopie zal hoogstwaarschijnlijk de oorzaak ontdekken. Waarschijnlijk zijn er bloedingen in de blaas, hetgeen ook de stolsels verklaart. Als de uroloog iets ziet, zal hij waarschijnlijk een biopt nemen. Daarna kan worden beslist over eventuele behandeling.

Over wel of geen operatie kan ik momenteel geen zinnig woord zeggen. Terughoudendheid wat dat betreft is echter, ook gezien uw leeftijd wel op zijn plaats. Voor het geval de uroloog dat wel aanraadt, zou ik zeker een second opinion, zo u wilt, in België vragen.

U kunt u ook de Livalo stoppen, of halveren. Livolo kan namelijk ook de bloedingen veroorzaken. Bovendien heeft u het op uw leeftijd niet nodig. Het middel heeft nogal veel bijwerkingen. U zult er ook geen dag ouder mee worden.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website