Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

In een recent artikel in Reuters (www.reuters.com/) wordt beschreven dat het corona virus zich bindt aan een enzym ACE2 dat door bloeddrukverlagende medicijnen wordt gestimuleerd.

Ik ben diabeet (71 jaar, HbA1c 5.9, BMI 23.7, bloeddruk 116/64, eGFR 99) en gebruik naast insuline op aanraden van mijn dokter ook Losartan 25mg/dag. Voordat ik met Losartan begon bedroeg mijn bloeddruk circa 125/80.

De dokter gaf mij die Losartan om mijn nieren te beschermen tegen een te hoge bloeddruk. Ik vraag mij af of – gezien het feit dat ik geen verhoogde bloedruk heb – het niet beter gedurende de corona pandemie de Losartan te laten staan?

Groet,

R.

*****

Beste R,

Losartan wordt bij diabetes gegeven ter bescherming van de nieren.

Toevallig verscheen vandaag een artikel in Medscape, waarin beschreven wordt dat mensen met hypertensie, die ACE remmers of ARB’s , waar Losartan toe behoort) slikken een grotere overlevingskans hebben, dan zij die dat niet slikken, of andere bloeddrukmedicijnen slikken.
https://www.medscape.com/ Het gaat echter om een artikel uit China, waar die medicijnen grotendeels vandaan komen.

Een artikel uit JAMA beweert dat er een iets grotere sterfte is met ACE/ARB’s. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2765184?

Beide artikelen zijn voorzichtig met conclusies, omdat er zoveel andere variabelen zijn. Tot nu toe zijn er echter geen spectaculaire verschillen gevonden tussen ACE/ARB gebruikers en anderen

Als ik u was, zou ik dan ook maar niet te veel zorgen maken.

Uw bloeddruk is echter wel aan de lage kant en dat is ook een reden, om de Losartan te stoppen, ook al staat het in het diabetes protocol.
Uw nieren functioneren voortreffelijk, gezien uw GFR.

Mijns inziens zal Losartan niets aan uw levensduur veranderen, maar dat kan ik natuurlijk niet bewijzen.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website