Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Zal me even voorstellen. D. is mijn (bij)naam, ben 70 jaar oud weeg 76 kilo en ben 178. Rook en drink niet. Neem iedere dag 50 mg Losartanen 25 mg hydrochloorthiazide tegen hoge bloeddruk.

Bij mijn laatste bloedtest in maart waren alle waarden OK alleen de uric asid level was net over de waarde, maar ik heb nog nooit last van pijnlijke gewrichten gehad. Zorg nu dat ik zo weinig mogelijk purine eet.

Ik heb mijn rug in januari jl overbelast en 2 maanden later nog een keer, pijn in onderrug en rond de heupgewrichten. Omdat de pijn niet echt minder werd ben ik gisteren in Chayaphum geweest om de arts te laten kijken. Er is een X Ray gemaakt en de diagnose van de arts was Calcium vorming rond de onderste 4 wervels (?)

Hij gaf als medicijn arcoxia 90 mg 1 tablet na het ontbijt en myonal 50 mg 3 maal daags en als advies het laten verwijderen van de calcium van de wervels. (Uiteraard voel ik helemaal niets voor een rugoperatie.) Verder zag de arts een vergroting van de prostaat. (Heb geen last bij het plassen).

Mijn vragen zijn:

 • Wat houdt die calcium vorming in?
 • Operatie aan de rug?
 • Wat kan ik zelf doen om de calcium te verminderen? (geen melk).
 • Wat zou ik moeten eten aan vitamine, mineralen, fruit om het beter te maken?
 • Iets doen aan die iets vergrote prostaat?

Hopelijk ben ik duidelijk genoeg geweest om U een indruk te geven wat mij mankeert.

Vriendelijke groet,

D.

******

Beste D,

Bedankt voor de ruime informatie.

Wees voorzichtig met de arcoxia en de myonal. Geen van beiden zijn geschikt om lang te nemen, tenzij er geen ander mogelijkheid is.

Die Calciumvorming rond de wervels is heel normaal op uw leeftijd. Een rug kan eigenlijk pas goed beoordeeld worden met een MRI. Opereren lijkt me een laatste optie.

Begin met fysiotherapie en laat uw Vit D3 bepalen. Is dat te laag, dan is het misschien nuttig rond de 1000 UI per dag te nemen. Vit D3 kunt u in elke apotheek kopen.

Houd er rekening mee, dat het lang kan duren voor de klachten minder worden. Vaak staat daar minimaal een jaar voor. Waren de heupen goed op de foto?

Mocht er ooit geopereerd worden en dat is eigenlijk alleen geïndiceerd bij uitvalsklachten en/of ernstig krachtverlies in de benen, laat het dan door een neurochirurg doen.

Blijf gewoon eten wat lekker is.

Licht verhoogde uric acid waarden hebben geen diagnostische waarde. Dat weten we al heel lang en dit jaar is dat nog eens bevestigd.

Laat verder de prostaat. Wie geen vergrote prostaat heeft op zijn 73ste, komt in de krant. Krijgt u klachten, dan moet u zich natuurlijk weer melden bij de arts.

Als laatste bestaat nog de mogelijkheid, dat de klachten veroorzaakt worden door de prostaat, maar uw beschrijving lezend, lijkt me dat zeer onwaarschijnlijk.

Conclusie: Fysiotherapie en proberen zo min mogelijk pijnstillers te nemen. Alleen bij pijn dus.

Vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website