Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik woon sinds 1,5 jaar in Thailand, ben 64 jaar, rook niet, drink niet, weeg 69 kg en gebruik geen medicijnen. Ik heb een brughoektumor. Mijn bloedruk is 120-74. In 2016 Leiden LUMC was de tumor 8×11 mm. In Thailand 2019 is de tumor 5x6x8mm. Nu wil de arts in 2020 een precisie MRI-scan uitvoeren.

Volgens de arts zijn er nieuwe lasertechnieken waardoor ik mijn gehoor voor 40 dB kan terugkrijgen. Is deze informatie juist, wat zijn de gevolgen voor deze eventuele behandeling? Graag uw advies.

PS. Mijn kennis heeft in NL MCH haar tumor ook laten laseren, maar ze is nu aan één kant helemaal doof, heeft vaak hoofdpijn, duizelig, opgezwollen aan één kant en hoort een constante pieptoon.

****

Beste A,

Helaas is mijn ervaring met brughoektumoren(acustic neurinoma) minimaal.

Hier een overzichtsartikel, waarin wordt opgemerkt, dat een gehoorsparende operatie vooral “wishful thinking” is.

https://www.dizziness-and-balance.com/disorders/tumors/acoustic_neuroma/treatment.html

In het volgende artikel wordt lasertherapie vergeleken met andere vormen. Lasertherapie lijkt niet beter, maar ook niet slechter dan andere technieken, althans, als het wordt uitgevoerd door zeer ervaren specialisten, die in teamverband werken. Hetzelfde geldt overigens voor stereotactische radio chirurgie, de huidige standaard.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214751918302688

Als antwoord op uw vraag, of het waar is dat u uw gehoor kunt terugkrijgen, is nee, tenzij u geluk heeft. Een wondertje dus. Het gehoor kan ook slechter worden, maar dat geldt voor elke techniek. Andere bijwerkingen zijn duizeligheid, facialis uitval. Dat wil zeggen, dat u de gelaatsspieren niet goed kan gebruiken. Dat kan een hangende mondhoek en een niet sluitend oog veroorzaken en/of de bijwerkingen die uw kennis heeft opgedaan.

Er bestaat ook nog de mogelijkheid niets te doen en te kijken hoe snel de tumor groeit. Meestal gaat dat zeer langzaam. Jaarlijks wordt dan een nieuwe scan gemaakt. Ook bestaat er chemotherapie, maar dat wordt eigenlijk afgeraden vanwege de bijwerkingen. Hier nog een overzicht in wat simpeler taal:

https://www.health.harvard.edu/a_to_z/acoustic-neuroma-a-to-z

Tot slot. Besluit u tot opereren, laat dan dan doen in een gespecialiseerd centrum. Brughoektumoren zijn zeldzaam en ervaring opdoen met de behandeling lukt alleen maar in zo’n centrum.

Sterkte.

Mat vriendelijke groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website