Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben 64 jaar, 183 cm, 91 kg en ondanks wat overgewicht in over het algemeen goede gezondheid. Alcohol gebruik ik niet of nauwelijks, ik heb nooit gerookt en mijn vrouw kookt Thais “clean food” waar ik erg van kan genieten.

Al voor mijn komst naar Thailand was ik een liefhebber van pikant eten. Zolang ik mij kan herinneren heb ik last gehad van brandend maagzuur, en Rennies waren dan ook op alle denkbare strategische plekken op voorraad.

Rond 2002/2003 manifesteerde zich voor het eerst een groter probleem. Met onregelmatige intervallen hoestte ik flinke slijmproppen op. Voor het zover was bezorgde die proppen groot ongemak en deze ophoesten leverde enorme opluchting. Zowel het brandend maagzuur als de slijmproppen weet ik aan mijn eetgewoontes, lekker pikant eten, niet pikant eten een beetje op weg helpen met sambal of tabasco. En het leven ging gewoon zijn gangetje.

Tot ik op een dag de slijmprop niet kon ophoesten en er bijna in stikte…

Op aandringen van de wederhelft hebt ik toen een afspraak gemaakt bij een dokter die met behulp van een endoscopie in zoveel slijm terecht kwam dat hij niet kon vaststellen of het een ontsteking of kanker betrof. Hij had niet eerder zoiets gezien en vertelde dat het een D was op de een of andere schaal, ik meen de Barcelona schaal, maar ik ben daar niet zeker van. Het was erg. Hij schreef mij Nexium 20 mg voor en vertelde dat ik hier de rest van mijn leven aan vast zou zitten.

Een aantal dagen na met Nexium te zijn begonnen veranderde mijn leven. Het brandend maagzuur verdween, de noodzaak voor Rennies ook.
Het was voor het eerst in decennia dat ik niet dagelijks werd geconfronteerd met de ongemakken van brandend maagzuur.

Inmiddels zijn we meer dan 25 jaar verder, en een vermogen aan Nexium lichter, want het zijn dure pilletjes. Ongeveer een maand geleden wees een bekende mij op de nadelen van Nexium en de mogelijkheid om het te vervangen door Soda Mint.

1,000 soda mint pillen a THB 150 vs 14 Nexium 20mg pillen a THB 660 wekte mijn interesse en ik ben van de ene op de andere dag gestopt met Nexium en verving het door 4-5 Soda Mint pilletjes per dag.

Hoewel Nexium voor circa 24 uur ononderbroken onderdrukking van het maagzuur zorgde en Soda Mint soms licht brandend maagzuur toeliet vond ik het experiment in eerste instantie een succes.

Nu, circa 3 weken in het experiment, heb ik kort na elkaar twee pijnlijke kwaaltjes moeten doorstaan: Jicht-achtige pijn in de grote teen (rechts) gedurende circa een week, gevolgd door brandende en stekende pijn rond mijn rechter enkel (circa 1.5 dag)

Mijn vragen aan u zijn:

 • Kan dit worden veroorzaakt door het vervangen van Nexium door Soda Mint?
 • Als dit zo is, zijn het dan ontwenningsverschijnselen en moet ik gewoon doorbijten, of is het een teken dat ik echt terug moet naar Nexium?
 • Zijn er andere wetenswaardigheden omtrent dit onderwerp die u met ons kan delen?

Groet,

H.

*****

Beste H,

Als eerste zou ik laten kijken of er een helicobacter pylori in het spel is, die de ontsteking veroorzaakt. Die kan aangetoond worden via een endoscopy, bloedtest, ademtest en ontlastingstest.

De endoscopie plus biopsie is de gouden standaard. De ontlastingstest, om antigeen aan te tonen is de tweede beste. Overigens een herhaling van de endoscopie raad ik in ieder geval aan.

Pas op met soda mint. Sodium bicarbonaat kan zorgen voor ernstige electrolyten afwijkingen (Kalium, Natrium Chloor).  Een gemelde bijwerking van soda mint is juist een verlaging van urinezuur, dat kristallen, die jicht veroorzaken, kan vormen in de gewrichten.

Is de test voor helicobacter positief, dan krijgt u waarschijnlijk een combinatie van antibiotica plus omeprazol, of nexium.

Omeprazol is veel goedkoper dan Nexium en Nexium is niet beter. Wel ‘s-morgens voor het ontbijt innemen.

Op de lange duur hebben deze middelen inderdaad wat bijwerkingen, maar die vallen in het niet bij de vele maagbloedingen die ze voorkomen.
Maagbloedingen hoorden vroeger tot de veel voorkomende doodsoorzaken

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 8 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website