Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Als eerste wil ik u bedanken voor het uitgebreide antwoord. Graag wil ik toch nog eenmaal reageren. U geeft uitgebreid advies en bruikbare tips over pijnbestrijding tijdens de migraine. Mijn gevoel zegt echter dat de aanvallen komen door de wijziging van medicijnen (van Lisinopril naar Lispril) dus ik wil graag mijn focus leggen op eventueel een ander middel dan Lispril, mocht de verlaging naar 5 Mg niet het gewenste effect hebben.

Ik wil migraine bij voorkeur voorkomen dan bestrijden. Heeft u namen van bloeddrukverlagers die u adviseert? Ik heb (als voorbeeld) de tip Betalol 10 Mg gekregen.

Ook heb ik de vraag over wanneer het effect (eventueel) zichtbaar is van een wijziging (qua Mg of merk) in medicijnen. Is dat na 3 of 4 dagen of gaat daar langer overheen?

Ik hoop dat u nogmaals de tijd vindt om mij van een antwoord te voorzien.

Met vriendelijke groet,

R

******

Beste R,

Betalol (Propanolol) is een bètablokker. Het middel wordt inderdaad gebruikt bij migraine. Als bloeddrukverlagend zal het echter niet veel doen. Wel krijgt u er een langzamere polsslag van.

U kunt het proberen. De lispril werkt nog wel enkele dagen door.

Begin de Betalol met 2x daags 40 mg. Dat kunt u langzaam ophogen als uw bloeddrukte te hoog is. Let wel op uw pols. Minder dan 50 slagen/minuut levert problemen op.

Hier een artikel over propanolol: www.nhs.uk/medicines/propranolol/

Er zijn natuurlijk nog veel meer middelen, zoals bijvoorbeeld Nebivolol, ook een bètablokker. Beginnen met één maal daags 2,5mg. Het werkt beter voor de bloeddruk, maar is wel duurder. 20 tabletten van 5mg kosten 850Baht.

Soms is het lang zoeken naar het juiste middel. Als niets helpt, is er ook nog zuurstofbehandeling.

Zolang we niet precies weten wat de oorzaak van migraine is, is het moeilijk een middel te vinden, dat altijd helpt.

Sterkte.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website