Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Mag ik ervan uitgaan gezond te blijven en gevrijwaard van ziektes en kwalen? Ik heb misschien een wat vreemde vraag aan dokter Maarten. Eerst wat persoonlijke informatie: ik ben nu 74 jaar oud, 178 cm groot, weeg 84 kg, bloeddruk rond 135/75, pols 60, slik daags Amlodipine 10 mg en Alfuzosine 10 mg, beide volgens voorschrift huisarts. Ik rook sinds 20 jaar niet meer, en drink heel af en toe een goed glas whisky. Geen bier, geen wijn, maar sport dagelijks en een gezonde voedings- en levensstijl.

Ik ben ooit een 30 jaar geleden naar de huisarts geweest vanwege rsi-klachten welke met fysio zijn verholpen. Verder nooit een medisch specialist hoeven te consulteren.

In mijn familie zowel aan moeder’s als aan vader’s zijde, noch bij broers en zussen zijn geen ziektes en/of gebreken bekend. Geen kankers, hart- of herseninfarcten, diabetes, overgewicht, geen psychische aandoeningen, alle kinderen gezond en wel ter wereld.
Ik ben bezig om eind van het jaar Thailand te verhuizen. Per 1 januari 2023 stopt dan mijn ziektekostenverzekering in Nederland. Ik heb er nooit gebruik van hoeven te maken behalve dan voor de genoemde apotheek-verstrekkingen. Maar inmiddels ben ik dan ook 75 jaar oud, en is in Thailand het verzekeren tegen mogelijke ziektekosten een zeer kostbare zaak, zo niet onmogelijk want geen acceptatie.

Vandaar mijn vraag: want is vanwege de afwezigheid van enige ziektegeschiedenis zowel bij mij als bij mijn directe familieleden, het eigenlijk niet te verwachten dat grote gebreken en ziektes wegblijven? Je kunt nooit zeker weten maar is het ziet zo dat hoe ouder je wordt aandoeningen als hart- of herseninfarct wegblijven?

Kunt u hier uw opinie eens over geven: is medisch gezien mijn redenering juist dat ik min of meer ervan mag uitgaan gezond te blijven?

Groet,

H.

****

Beste H,

Om uw vraag te beantwoorden, heb ik een grote berg koffiedik geraadpleegd. De uitkomst was simpel. Als uw ouders en grootouders allen een hoge leeftijd hebben bereikt, is de kans dat u dat ook doet groter dan gemiddeld.

Er zijn formules om dit uit te rekenen, maar die baseren zich op een glazen bol. In beide berekeningen worden ongelukken etc. niet meegenomen.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).


» Laat een reactie achter


Rating: 4.33/5. From 12 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website