Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Al enkele weken heb ik last bij het lopen na 25 meter van mijn linkerheup. Als ik doorloop (wat soms moet omdat er geen motorbike taxi voorhanden is) straalt de pijn verder naar beneden, eerst naar mijn dij en vervolgens naar de kuit. Af en toe stoppen en 2 minuten blijven staan helpt enigszins om verder te lopen. Met zitten en liggen heb ik geen last. En ook niet bij slenteren bij een markt of shoppingmall. En ook niet met lopen door mijn huis of tuin die beide tamelijk groot zijn. Het gebeurt dus alleen bij rechtdoor lopen van A naar B.

Ik doe drie keer per week yoga onder begeleiding en heb daar geen last van mijn linker heup.

Alvorens hier een arts te raadplegen zou ik graag van u willen weten wat dat zou kunnen zijn?

Ik ben 70 jaar oud, weegt 42,5 kilo met een lengte van 153 cm. Drink matig en rook gemiddeld 15 sigaretten per dag.

Gaarne uw oordeel.

Met vriendelijke groet,

M.

****

Beste M,

Er zijn verschillende mogelijkheden, waarvan de twee meest voorkomende zijn:

 • Vaatvernauwing van de arteria femoralis en/of hoger (arteria iliaca).
 • Coxarthrose.
 • Een rugprobleem, zoals een hernia.

Coxarthrose wordt ook wel heupslijtage genoemd. Dat kan vastgesteld worden met eenvoudige Röntgen onderzoek. Een dwars (lateraal) en een frontaal (AP) van de heupen.

Gezien uw rookgeschiedenis horen vaatproblemen tot de meest waarschijnlijke oorzaak. Dat kan worden vastgesteld door een vaatchirurg. Met een stethoscoop is dan een ruis in de lies te horen en vaak kan men die ook voelen. De vaatchirurg zal dan een vaatonderzoek aanvragen. Bijvoorbeeld een Vasculair MRI. Bij een hoge laesie gaf men vroeger een broekprothese. Tegenwoordig wordt veel met stents gewerkt, ook bij lagere problemen.

Uw klacht klinkt als een “etalagebeen” in het begin stadium. Alvorens naar het mes te grijpen, kunt u stoppen met roken en proberen langzaam grotere afstanden of te leggen, waarbij u de pijngrens steeds een tiental meters verlegt. Bij pijn even gaan zitten.

Dat zou binnen enkele maanden succes kunnen hebben. Toch is het goed, vaatonderzoek te laten doen. Daarna kunt u beslissen, hoe verder.

Yoga op oudere leeftijd is berucht vanwege de rugklachten die het kan veroorzaken. Tai Chi is misschien ook wel een optie.

In alle gevallen is stoppen met roken essentieel, om dweilen met de kraan open, te voorkomen.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website