Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik heb ART behandeling vanaf juli dit jaar met 3 pillen. Tenovavir, Dulutegravir en Lamivir. Vanaf september is viral load niet detecteerbaar en CD4 count is 917 en CD4 is 41,31%.

SGOT 17, SGPT15 en Alk, phosphate 53 dus allemaal binnen de normwaarden.
BUN 27, creatinine 1,44 en GFR 45,2.

Gisteren bij de dokter in het ziekenhuis geweest.

vraag 1: de dokter overwoog de mogelijkheid om een 2 pillen regime te gaan geven en Dulutegravir te laten vallen. Merkwaardig genoeg liet hij de keuze aan mij. Toen ik liet weten dat ik niet wist wat te kiezen heeft hij de behandeling met 3 pillen voortgezet.
Heeft u hier commentaar op?

vraag 2; mijn BUN waarde is iets hoger dan voorheen, De dokter vond de creatininewaarde belangrijker en dat was goed. De verhoogde BUN waarde komt door o.a. eten van rood vlees, zei hij. Ik kan op internet weinig vinden wat te doen, behalve veel drinken, om BUN waarde weer binnen de normale waarden te krijgen. Kunt u mij hierover adviseren wat wel en niet te eten bijvoorbeeld? Hoe ernstig is een BUN waarde van 27 terwijl Creatinine en GFR, gezien mijn leeftijd van 81 meer acceptabel zijn? Moet ik BUN waarde regelmatig bv na 1 maand weer laten controleren?

Voor bloeddruk gebruik is Diovan 80mg en 12.5 mg HCTZ per dag.

Bedankt voor uw advies.

Groet,

J.

******

Beste J,

Er zijn trials onderweg waarin wordt gekeken, wat er gebeurt, als je één van de middelen weglaat. Misschien doet die dokter daar aan mee.
Bij mensen die ook Hepatitis B hebben is het beter niets weg te laten.

Uw besluit, om gewoon door te gaan met alle drie lijkt me uitstekend.

De BUN waarde gaat inderdaad naar beneden bij veel drinken. 27 op uw leeftijd is niet om u zorgen over te maken en om daarvoor een speciaal dieet te gaan volgen, lijkt me wat overdreven.

Proteine arm dieet kan BUN verlagen. Veel groente en weinig vlees dus.

Testen om de drie maanden is voldoende.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Rating: 4.83/5. From 6 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website