Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik heb een vraag over medicatie en een alternatieve variant. Vanwege angstklachten na een burnout gebruik ik 1x p dag 20 mg citalopram. Deze medicatie is hier (ook in het ziekenhuis) niet verkrijgbaar. Wel een ander vergelijkbaar medicijn wat ik na een ‘gesprek’ in het ziekenhuis voorgeschreven zou kunnen krijgen.

Weet jij of dit klopt en welk medicijn dit zou zijn? Ik wil niet wederom 2 weken verergering van de klachten bij aanvang nieuw medicijn.

Af en toe gebruik ik oxazepam 10 mg (2 stuks) om goed te slapen. Hier ook niet verkrijgbaar. Ik kan hier direct mee stoppen en over gaan op iets anders maar wil niet iets sterks of erg verslavends. Heb jij tips?

Voor ontspanning van de blaas gebruik ik oxybutinine 5 mg (1-3 p dag). Zelfde verhaal. Alternatief?

Dankjewel.

Groet,

L.

******

Beste L,

Medicatie die eindigt op pam is verslavend, als het benzodiazepines betreft. Daar hoort oxazepam bij. Citalopram is een antidepressivum. Is ook verslavend. Vele artsen zeggen dat het net zo goed werkt als suikerklontjes. Probeer al deze middelen af te bouwen. Dat kan wel een half jaar duren, als het al mocht lukken.

Wilt u toch citalopram blijven gebruiken, dan kan alleen een arts een recept uitschrijven. Hetzelfde geldt voor oxazepam (in Thailand APO-oxazepam). Oxybutynin heet in Thailand Diutropan, of Lyrinel.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website