Vraag aan huisarts Maarten: Als ik Thais eet heb ik diaree

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags:
28 juli 2020

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Vraag voor de dokter. Leeftijd: 63 jaar. Klacht(en): als ik Thais eet heb ik diaree.

Medicijngebruik, ook supplementen etc.: serc. Niet roker, soms een pils. Overgewicht:ja

Groet,

E

*****

Beste E,

Ik eet graag Thai, maar weet niet wat er in zit. Mijn culinaire kennis is min of meer beperkt tot het koken van een ei.

Misschien zijn er lezers die hier ervaring mee hebben? Als u er geen bezwaar tegen heeft, vragen we het hen.

Is er geen oplossing, laat dan naar uw darmen kijken.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Vraag aan huisarts Maarten: Als ik Thais eet heb ik diaree”

  1. Jack zegt op

    Beste E,

    Thaise keuken meestal….

    1.te Spicy
    2.MSG
    3.Vissaus
    4.soms nonchalante hygiëne…

    Vriendelijke groeten,

    Jack

    • eddy zegt op

      ik eet nooit spicy.
      Wat is MSG ?

      • Dirk zegt op

        Mono sodium glutamaat.
        Een in Europa verboden smaakversterkend. Kankerverwekkend.
        Hier te koop in zakken van 20 kg.

        • De Kind Marcel zegt op

          MSG of MNG of ve-tsin is helemaal niet verboden in Europa.

          Mononatriumglutamaat wordt beschouwd als een veilig voedingsadditief door zowel Europese Autoriteit voor voedselveiligheid,[7] de European Food Information Council,[8] het Voedingscentrum[9] en de Amerikaanse Food and Drug Administration. Ook in de meeste andere landen, waaronder Australië en Nieuw-Zeeland, wordt MNG als veilig beschouwd en toegestaan als voedingsadditief.[10] In Noord-Amerika is geen maximum gesteld. Binnen de Europese Unie is MNG beperkt toegestaan als voedingsadditief en wordt als toegelaten voedingsadditief aangeduid met het E-nummer E621.

  2. jerry zegt op

    eet geen BBQ niet goed gaar en eet geen kip als het een beetje rood is binnen in let op de olie soms te oud

    Vriendelijke groeten

    jerry

  3. Rob zegt op

    Mijn ervaring is dat de groente vaak niet of met grondwater gespoeld wordt. Mogelijk dat daardoor de verschijnselen verklaard kunnen worden.

    • eddy zegt op

      Zou kunnen.

  4. Christiaan zegt op

    Hoofdoorzaken van klachten bij Thais eten zijn te spicy en het soms slordig te veel toevoegen van smaakversterkers

  5. Simon de Goede zegt op

    Laat je in een ziekenhuis onderzoeken op een allergie.
    Mijn vrouw had een schaal- en schelpdieren-allergie.
    Daar er in thais eten altijd wat shrimppasta wordt toegevoegd, moest ze het altijd direct bekopen.
    Pas toen we het wisten, konden we in het restaurant vragen om geen shrimppasta toe te voegen.
    Zeker als je regelmatig naar het zelfde restaurant gaat, willen ze daar wel gehoor aan geven.

  6. Sjaak P zegt op

    Een vriend van me is allergisch voor Thais rundvlees ook vet varkensvlees in Thailand is een probleem.
    Kip weer niet. Is hij terug thuis dan eet hij rund- en varkens vlees zonder problemen.
    Hij was na Thais eten ook altijd aan de diaree en zijn vriendin had snel door dat alleen kip er in bleef.
    Dan heeft ze een maaltijd gemaakt met als enige verandering rundvlees in plaats van kip en daar was snel duidelijk dat het rundvlees de dader was.
    Dus als je bereid ben om nog wat diaree te hebben is dat de weg om het uit te proberen.en te kijken waar je op reageert

  7. eddy zegt op

    Bedankt voor de uitleg iedereen.

  8. Kees zegt op

    Ik eet nagenoeg elke dag Thai. Maar het is wel opgevallen dat de consistentie van mijn ontlasting anders is dan in Thailand, wat slapper wat geler. Andersom heeft mijn vrouw het ook in Europa een lastiger stoelgang. Omdat ik al jaren doorgaans Thai eet, kan ik de Hollandse pot, hoe lekker een stamppot ook kan zijn, minder hebben, kleine hoeveelheden al ligt als een blok beton op de maag, en een zware stoelgang. Let eens op wat u eet, currys die vaak samen gaat met cocosmelk, kan leiden tot een wat makkelijker verloop. Waar u eet. Ik denk dat het een gewenning is en dus geen zorgen hoeft te maken. Als u hier geen last heeft van allergien, zit het daar niet direct in. Hygiene, dat is zeker iets om op te letten. Overigens heb ik slecht 1 keer in Thailand een voedselvergiftiging gehad, en dat in de 21 jaar dat ik er kom.

    Btw. MSG is niet schadelijk voor de gezondheid, broodje aap, hooguit een Allergie. En er gaat bij lange na niet overal garnalenpasta in.

  9. PierreNakhonSawan zegt op

    Ik sluit me volledig aan bij de reactie van Rob, met dien verstande dat mijn ervaring door de jaren heen is, dat de rijst (of noedels) vaak gekookt wordt met grond/leidingwater evenals afspoelen van de groente(n) en indien dit gedaan wordt met schoon water uit b.v. de 20ltr plastic flessen (wit met verzegelde schroefdop) heb ik géén last van diarree .. over het algemeen wordt dit schone water óók in restaurants en eetkraampjes gebruikt (dus niet overal !! .. dan maar een xtje pech hebben en ‘an die scheisse gaan’)
    Trouwens … dit is ook nog steeds hetzelfde als je leidingwater in Spanje gebruikt voor de bereiding van het
    eten, ondanks dat het water gekookt wordt.

    • Dirk zegt op

      Juist ja.MSG is broodje aap.
      Dat zal de reden zijn dat het door Europa verboden is !

      • Kees zegt op

        Verboden in Europa????? Nog een broodje aap. Hoeveel kilo wil je hebben?

      • RobHH zegt op

        Is het niet. Dat schreef iemand anders hierboven al.

        Elke zak chips bijvoorbeeld die je koopt in Europa, bevat MSG. Verdiep je er maar eens in.

  10. peter zegt op

    Mijn Thaise vrouw heeft geen vertrouwen in de te kopen “verse” produkten.
    Des al niet te min, genoodzaakt toch te kopen.
    Er zijn gewas bestrijding middelen, welke in de westerse wereld al lang verboden zijn, maar in Thailand nog steeds worden gebruikt.
    Goed wassen van groente ed is dus essentieel. Maar mocht het gif in het gewas zitten, krijg je het er niet uit en eet je.

    Maaltijden bij eettentjes/restaurantjes staan soms heel lang met slechte koeling en ik denk dat een leftover van gisteren (zonde om weg te gooien) wellicht ook nog wordt geserveerd. Mijn Thaise vrouw heeft hier ook haar negatieve idee over.

    Ook met gekookte rijst op te passen, indien niet vers. Heb begrepen dat schimmels en andere bacteriën hun uiterste best doen de rijst tot een giftig geheel te maken. Rijst wordt nog wel eens op een tafel geplaatst met daarover een insecten netje. Het koelt dan en wordt ook weer gebruikt.
    De vissaus heb ik geen behoefte aan, meestal laat ik de sausjes. Heb ooit gezien hoe vissaus werd gemaakt, daar kan je dus echt ziek van worden. Er kunnen zelfs allerlei ellendige parasieten in zitten.

    Kan zeggen dat ik er niets van merk in smaak, maar levert me toch soms een makkelijke stoelgang op.
    Pas een keer echt slecht mee gemaakt na een bezoek van een respectabel uitziend restaurant in Phuket.
    Oesters gegeten (ben zover ik weet niet allergisch voor schelpdieren, kan dat gewoon eten zonder problemen). De dag erna voelde ik me aller belabberst, makkelijke stoelgang, slap, energieloos een echt ongewoon gevoel. Terwijl mijn vrouw nergens last van had. Tja?

    Ik heb echt op allerlei plekken in buitenland (Azië) gegeten en hou van echt spicy food.
    Markten, straattentjes , kleine restaurantjes noem maar op.
    Mijn collega’s wilde mijn sambal niet proberen op hun loempia. Maak deze zelf, door badjak extra heet te kopen en daarbij dan nog extra adjuma’s te voegen. Dan kan ie lekker pittig zijn, althans voor mij. Andere kunnen het niet hebben.

    Niet echt in problemen gekomen ooit, maar nu ik wat ouder ben/wordt schijn ik wat gevoeliger te worden in mijn lamsai. Daar baal ik wel van. Zelfs een paar jaar gelee aan de mebeverine gezeten.
    Echter pas nadat dokter me eerst had verteld dat het een liesbreuk kon zijn. Na specialist weer terug en toen pas mebeverine gekregen, Dat werkte wel, dus. Had ie beter kunnen omdraaien qua actie of wellicht was ie meer bezorgd dat het de liesbreuk kon zijn. Toevallig in die tijd had ik ook een bevolkingsonderzoek darmkanker, waar ik aan deelnam. Dat kwam gelukkig met negatief uitslag terug.
    Ik zou dus meer op moeten passen, maar ja als ik echt trek heb en dat lekkere spicy food zie, dan ga ik er toch weer voor.

    Azië is toch anders, ga naar de markt en elke vrouw MOET vis betasten. Na het betasten maken ze de vingers schoon in een bakje water met limoen, indien dat voorradig is. Maar dat bakje wordt dus door meerdere klanten gebruikt vooraleer het een keer leeg gekiept wordt. En men wast niet de handen VOOR het betasten. Tja.
    In supermarkten zie je vlees gekoeld door ijs. Het smeltwater met bloed drijft door de bak en alles staat open en bloot. Zelfs grote zaken als een Makro !

    In Satun, het woord was uit, was een varken geslacht. Vlees halen dus, zei vrouw.
    Kom ik daar aan, zie een grote stenen ,dampende pot, buiten, waarin “vlees” staat te pruttelen. Ok dit wilde de vrouw gelukkig niet. Even later verscheen vlees ergens van binnen uit het huis??
    Intussen zag ik een vrouw op een straatje met veel water, darmen uit spoelen en wassen. Gewoon in de buitenlucht op een straatje waar normaal alles liep en kroop.
    Thuis vlees eerst flink wassen, toch maar ruiken en op maat brengen voor de vriezer. Goed bakken natuurlijk bij gebruik. Ok ik heb het vlees overleefd zonder ziek te worden.

    Ouder worden, denk dat het ook een part speelt. Wellicht heeft andro pause ermee te maken?

  11. Stefaan zegt op

    Ik eet bijzonder graag Thaise gerechten bereidt met kokosnootmelk. Maar … zorgt wel voor darmproblemen/diarree. Kokosnootolie wordt door sommige onderzoekers beschreven als puur vergif. Ook bereidingen met groene curry hebben een grote aantrekkingskracht voor mij, maar ook hier reageren mijn darmen op. En ik beperk de heel sterke spicy gerechten.

  12. Dirk zegt op

    Je verward kokosmelk met palmolie.
    Twee verschillende bomen en twee verschillende producten.
    Met de Coco’s melk is niks mis.
    Met de palmololie daarentegen….
    Je relaas slaat dus op niks.

  13. Maarten Vasbinder zegt op

    Beste lezers bedankt. Heb weer heel veel geleerd.
    Conclusie. Met de hygiëne is het niet altijd even goed gesteld.
    Zelf heb ik bijna nooit ergens last van en mocht het mis gaan dan hebben de anderen ook last.
    Sommigen van ons hebben echter een gevoelige dikke darm.
    Goed oppassen dus.

    Dr. Maarten

  14. Erwin Fleur zegt op

    Beste E,

    Goed opletten dat er geen rund maar buffelvlees(ook wel koe genoemd) wordt gebruikt.
    Ik kan hier ook niet echt goed tegen maar eet het wel.

    Tegen dit vlees zijn weinig buitenlanders beschermd.
    In restaurants wordt ook voor Thai gekookt en kan dit bouillon per ongeluk in jou eten ziten.

    Reden om wc papier bij je te hebben(555).
    Met vriendelijke groet,

    Erwin


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website