Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Graag wil ik je advies over het gebruik van de bloedverdunner Xarelto oftewel rivaroxaban.

Ik ben een man van 81 jaar oud. Gewicht 73 kilo, lengte 190 cm. Rook niet en gebruik geen alcohol. Mijn bloeddruk is 120/80. De resultaten van mijn bloedonderzoek waren vorig jaar uitstekend. Ik tuinier en zwem graag. Gebruik al 40 jaar extra vitamines.

In verband met onregelmatige hartslag sinds 2009 tot sep. 2015 acenocoumarol gebruikt. In november 2011 met succes een ablatie behandeling ondergaan. Na mijn herseninfarct in september 2015 op advies van de cardioloog en neuroloog overgegaan op Xarelto 20 mg.

De eerste 3 jaar geen bijverschijnselen. Sinds vorig jaar erg vermoeid en duizelig waardoor onstabiel lopen, plotseling omvallen. Nu april 2019 ineens 2 dagen bruin gekleurde urine plassen, daarna 2 dagen rood en daarna werd de kleur na een paar dagen langzaam weer helder.

Tijdens de bloeding op eigen initiatief 1 dag geen Xarelto ingenomen en neem nu inplaats van 20 mg 10 mg.

Is dit nog een veilige dosis om eventuele stolsels te voorkomen? Is er ondertussen een beter middel die minder bijverschijnselen geeft?

Ondertussen ben ik een paar maanden in Nederland. Het lijkt mij verstandig een afspraak te maken met de cardioloog en uroloog want ik moet ook veelvuldig plassen met een zeer zwak straaltje. Mijn angst is dat ze weer overbodige medicijnen gaan voorschrijven (het lijkt wel of ze er provisie over krijgen).

Ik lees altijd trouw je adviezen aan andere lezers en het doet me goed dat je altijd zeer zorgvuldig de voor- en nadelen van de medicatie afweegt.

Met vriendelijke groet,

J.

*******

Beste J,

Over Xarelto op uw leeftijd zijn maar weinig gegevens beschikbaar.

U beschrijft, dat u een bloeding gehad hebt in de nieren, of de blaas. Heel verstandig om de dosering te verlagen. Waarschijnlijk ook een lichte hersenbloeding. Een MRI kan dat uitwijzen.

Vraag aan uw cardioloog of u niet over kunt stappen op Pradaxa (dabigatran) in de lage dosering. Pradaxa lijkt veiliger. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30499605 Bovendien is er een tegengif voor Pradaxa.

Overigens is het maar de vraag, of u wel moet ontstollen.

Excuus voor dit korte antwoord, maar we zitten midden in een verhuizing en vanaf morgen zit ik waarschijnlijk een paar dagen zonder internet.

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website