Maarten Vasbinder woont 1½ jaar in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je ook een vraag aan Maarten? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik heb in juni van dit jaar knokkelkoorts gehad in Thailand, tezamen met nog een infectie. Van mijn cardioloog hoorde ik dat een tweede keer extra problemen kan opleveren, niet alleen omdat een tweede keer op zich veel ernstiger gevolgen kan hebben maar ook i.v.m. de combinatie met het zika-virus.

Wat zijn Uw ervaringen? Wordt het medicijn tegen knokkelkoorts binnenkort verwacht? Is het verantwoord om nog eens naar Thailand te gaan?

Met vriendelijke groet,
L

*****

Beste L,

Knokkelkoorts of Dengue kun je inderdaad vaker krijgen en een tweede keer lijkt vaker serieuzer dan de eerste keer. Je bent nu immuun tegen één van de vier soorten Dengue.

Momenteel wordt een vaccin getest. Helaas lijkt het, dat dat ook risico’s kan meebrengen voor diegenen, die al een keer Dengue hebben gehad. Je kunt echter laten testen, door welk type je immuun bent. Misschien ben je wel immuun voor meer dan één type.

Meestal verloopt dengue namelijk als een onschuldig griepje, of nog minder dan dat.

Over de combinatie met het ZIKA virus zijn er veel indianenverhalen, waarvan je cardioloog je er één heeft verteld. Niemand weet het nog precies.

Ook is er nog geen overtuigend bewijs geleverd van alles wat je van het ZIKA-virus kunt krijgen.

Dengue komt overigens ook in Europa voor, onder andere in Spanje.

Mijn advies: Laat je testen en beslis dan in overleg met een tropenarts.

Vriendelijke groet,

Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website