Vraag aan huisarts Maarten: Tumoren in de galblaas

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags: , ,
21 november 2017

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Een Thaise vriend van mij weet niet wat te doen. Door middel van een echo heeft een arts geconstateerd dat hij een 3-tal kleine tumoren heeft in zijn galblaas. Er is geen bioptie gedaan, dus niet zeker of het kwaadaardig is, maar vermoedelijk wel volgens de arts omdat dit meestal het geval is met gal tumoren.

De arts heeft voorgesteld die tumoren te verwijderen door middel van een operatie. Mijn vriend denkt dat hij het beter kan laten laseren, bestraling dus. Hij heeft geen verschijnselen van galstenen die de uitgang naar de darm afdichten, dus geen gele ogen, ontkleurde ontlasting, pijn in de rechter bovenbuik, uitstralingen naar de rechter zijde rug en schouder, etc.

Hij gebruikt medicijen tegen verhoogde bloeddruk, voor gebruik bovendruk 220 tot soms 280 !, nu hij medicijnen gebruikt is de bovendruk terug naar 140, tevens cholesterol medicijnen. Als hij vet eet dan heeft hij, soms, een opgeblazen gevoel in de buik, maar geen pijn. Hij houdt van vet eten, zou de gal langdurig overbelast zijn en daarom de tumoren?

Hij is 76 jaar, kan er met gal tumoren besloten worden niets te doen omdat de tumoren op zijn leeftijd niet snel meer zullen groeien, net als bij de prostaat meestal het geval is? Wat zijn de negatieve effecten van een operatie of bestraling? Is er dan ook chemo nazorg nodig?

De twijfel betreft wat nu te doen, opereren, bestralen, eerst nog een bioptie of niets doen?

Hebt u een advies voor verder vervolg om de twijfel bij mijn vriend weg te nemen?

Dank voor uw aandacht en met vriendelijke groet,

B.

*******

Beste B,

Als ik uw Thaise vriend was, zou ik naar de arts luisteren. Galblaas laten verwijderen, als het echt om tumoren gaat. Kanker van de galblaas is zeer kwaadaardig. Als het stenen zijn, is daarmee zijn opgeblazen gevoel verklaard bij het eten van vet.

Bestraling heeft geen zin. Wel een CT-scan maken en/of een MRI.

De verschijnselen die u beschrijft, geelzucht etc. zijn die van volledige afsluiting van de galgang.

Een biopsie is ook een operatie en dan kun je in dit geval net zo goed, of beter, de galblaas helemaal verwijderen. De negatieve verschijnselen van een operatie zijn, als er verder geen complicaties optreden, niet erg groot. Vet eten daarna met mate, omdat er geen galvolume aanwezig is. De lever blijft natuurlijk gewoon gal aanmaken.

Niets doen is eigenlijk geen optie vanwege de ernstige symptomen die later zullen volgen.

Chemo werkt alleen palliatief, hetgeen zoveel wil zeggen dat het de symptomen verminderd.

Het is natuurlijk altijd nog mogelijke dat het alleen om stenen gaat. dan is afwachten een goede keuze, maar wel met een vetloos dieet.

Conclusie: CT scan of MRI laten maken en bloedonderzoek natuurlijk. Daarna beslissen.

Laten we hopen dat uw vriend geluk heeft.

Met vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website