Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Ik heb vorige week al een vraag gesteld over de pijn aan m’n heupen met een bij behorende ziekenhuis rapport. Uw advies was een röntgenfoto te laten nemen. Ik ben naar een arts in een privekliniek geweest, hij heeft deze foto’s gemaakt (als bijlage meegezonden) en mij verteld dat ik niet meer te genezen was. Ook mijn lever en hart waren niet goed volgens hem.

Al met al kwam het hierop neer, dat ik afgeschreven ben. Een beetje intimiderend vind ik, zo slecht voel ik me niet.

Graag uw advies.

Bij voorbaat mijn hartelijke dank.

Groet,

Hans

****

Beste H,

Wees niet te pessimistisch.

Om met de heupen te beginnen. Er is een lichte artrose van beide heupen. Een dwarsfoto (laterale opname), om een betere diagnose te stellen, ontbreekt. Dat kan inderdaad pijn doen, maar ik denk, dat de pijn vooral afkomstig is van uw rug, die een ernstige scoliose (zijwaartse curve) laat zien. Daar is op uw leeftijd weinig aan te doen. Een foto van de hele rug zal ongetwijfeld ook nekproblemen tonen.

De foto van uw hart zegt niet zoveel. De aorta vertoond een gemiddeld grote boog, hetgeen op een jarenlang hoge bloeddruk zou kunnen wijzen. Het kan ook te maken hebben met de scoliose.

Uw hart is licht vergroot, maar dat wil niet zeggen, dat het niet goed is. Misschien zal hij u een diureticum (“plastablet”) voorschrijven. Zelf zou ik Spironolacton 12,5 of 25mg, of Chlorthalidon 25 of 50mg, voor het ontbijt geven. Goedkope oude middelen, die nog steeds tot de beste behoren. De nieuwere middelen hebben in het algemeen geen enkel voordeel, maar zijn wel veel duurder en hebben vaak meer bijwerkingen.

De paar leverwaarden in het bloedonderzoek zijn uitstekend. Cholesterol is licht verhoogd, maar geen reden, om te behandelen.

Ik begrijp dan ook niet, hoe die arts met zo weinig gegevens aan zijn oordeel komt. Eerder lijkt het, dat hij ziet, dat uw rug bijna niet te behandelen valt en dat hij daarom zijn handen er van af trekt.

Aan de hand van de gegevens die u me hebt gestuurd, maak ik mij niet al te veel zorgen. Dat wil natuurlijk niet zeggen, dat er niets aan de hand is.

Mijn advies is het volgende. Laat voor de zekerheid uw hart nakijken en bezoek een goed opgeleide fysiotherapeut. Die zal u oefeningen voor uw rug geven. Opereren van uw heupen zal waarschijnlijk uitdraaien op een teleurstelling.

Harde Thaise massage is hier uitgesloten en kan zelfs gevaarlijk zijn.

Neem daarbij, indien nodig pijnstillers. Indien u verder inderdaad gezond bent, kunt u nog vele goede jaren hebben en, zoals ik altijd placht te zeggen: “Waar pijn is, is leven”. Een schrale troost natuurlijk.
Hebt u verder nog vragen, laat het dan weten.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website