Vraag aan huisarts Maarten: Stekende pijn aan m’n heupen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags:
15 januari 2019

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Ik ben 76 jaar oud en woon nu ruim 6 jaar in Thailand. Sinds een paar jaar stekende pijn aan m’n heupen en het lijkt wel langzaam erger te worden. Ik weet dat het een ouderdomskwaal is. Kan ik hier wat aan doen zonder geopereerd te worden? Door bijvoorbeeld medicijnen of extra veel te gaan lopen?

Ik rook niet meer, 78 kg bij 1,75 m, weinig alcohol. Als bijlage de uitslagen van een bloed- en urinetest.

Graag uw advies,

Groet,

Hans

******

Beste H,

Ten eerste, met uw bloed en urine is, op enkele minieme afwijkingen na, niets mis. Die afwijkingen zijn heel normaal op uw leeftijd. Vraag bij een volgende test ook een bezinking (ESR, Erythrocyte Sedimentation Rate). Een oude, maar nog altijd zeer waardevolle test, die door vele artsen vergeten schijnt te zijn.

Wat uw heupen betreft, is het moeilijk een diagnose te stellen op de klacht pijn alleen. Ik neem aan, dat er foto’s zijn gemaakt. Zo nee, dan zou ik die laten maken. Scans zijn niet noodzakelijk. Hebt u ook rugklachten?

Wat u inmiddels kunt doen, is, veel wandelen, een fysiotherapeut bezoeken en eventueel een ontstekingsremmer zoals naproxen 300, vergezeld door een maagbeschermer als omeprazol 20, nemen. De omeprazol voor het ontbijt en de naproxen maximaal drie maal daags na het eten. Ook veel water drinken.

Als dat allemaal niet helpt, kunt u een operatie overwegen. Eerst de slechtste kant en misschien later de ander kant. Neem daarvoor een “meubelmaker”, die ook orthopeed is. Dit in verband met het meten van de juiste lengte.

Een operatie hangt af van enkele factoren:

  • De mate van invaliditeit.
  • De pijn. Is die altijd, ook ‘s-nachts, aanwezig? Hoe hevig is de pijn? Kunt u er nog bij lachen en niet als die boer met kiespijn?

Uw levensverwachting en gezondheid. Bij een levensverwachting van drie jaar of minder, zou ik me niet laten opereren, maar dat is mijn persoonlijke mening.

Uiteindelijk beslist u zelf.

Met vriendelijk groet,

Dr. Maarten


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website