Vraag aan huisarts Maarten: Prostaat en stijging PSA waarde

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags: ,
15 januari 2018

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Ik ben 73 jaar oud. Recent heb ik het resultaat van mijn PSA bloedonderzoek teruggekregen, het was 7.3. Ongeveer 14 maanden geleden was het resultaat van dit zelfde bloedonderzoek 4.2. Ruim twee jaar geleden is er scopie van mijn prostaat gemaakt en daarbij is er geen kanker vast gesteld.

Wel kreeg ik om het plassen te vergemakkelijken het medicijn Tamsulosine Retard 0.4 mg om de dag voorgeschreven. Is de stijging van 4.2 naar 7.3 op mijn leeftijd verontrustend? Ik ben bang dat als ik een MRI scan laat maken de artsen te snel en te graag willen opereren.

In afwachting,

G.

******

Beste G,

In mijn opinie hoef je je geen zorgen te maken. De PSA kan om vele redenen stijgen, onder andere door een fout van het lab. maar ook door een moeilijk stoelgang. In principe moet u nooit uitgaan van één uitslag, tenzij er hoge spoed is. Als we er van uit zouden gaan dat de PSA een betrouwbare marker is, dan is er nog niets aan de hand. 7.3 op uw leeftijd mag.

Helaas is de PSA test volkomen onbetrouwbaar, hetgeen tot gevolg heeft gehad dat miljoenen mannen zijn verminkt (incontinentie, impotentie en nog veel meer ellende) zonder noodzaak.

Veel artsen willen inderdaad graag een biopsie doen of opereren, omdat ook zij in onzekerheid verkeren. Een Harvard onderzoek heeft laten zien dat je 1410 mannen moet screenen, waarvan 48 worden behandeld, om 1 leven te redden in 9 jaar. Dat is dan meestal nog een jonge man. Mocht je een agressieve kanker hebben, dan kan er ook al niet veel gedaan worden, want die zal al lang zijn uitgezaaid.

Mijn advies is, om niets te doen. Laat ook die Tamsulosine maar liggen. Daarvan is nooit aangetoond dat het echt helpt. Finasteride verkleint de prostaat en bevordert de haargroei. Verlaagt bovendien de PSA.

Laat verder de prostaatscreening voor wat het is. Niet meer doen dus. Als er een niet agressieve kanker is, dan zal dat geen doodsoorzaak worden.

Het wordt tijd dat de urologen verenigingen zich eens uitspreken tegen al deze screening. Laat ze zoeken naar iets beters in plaats van zich vast te klampen aan het niet zo fraaie verleden.

Het argument dat er nog niets beters is, slaat nergens op. De PSA test redt geen levens, maar maakt levens kapot. Het verhaal dat er levens mee zijn gered is via de kansberekening makkelijk te ontzenuwen.

Laat het leven niet verzuren door dokters, hoe goed ze het ook bedoelen. Integendeel geniet er van.

Met vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website