Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Mijn PSA waarden zijn de afgelopen jaren tussen de 8 en soms boven de 10. Ik moet pillen, Cazosin, nemen om te plassen en moet 20 keer per dag naar de WC. Nu krijg ik advies van de dokter om naar BKK, RAMA hospital, te gaan voor onderzoek.

Ik weet dat er Firide is, voor prostaat verkleining, maar om dat mijn hele leven te slikken schiet ook niet op. Ik krijg ook veel duizelingen bij zoveel medicijnen omdat ik begin dit jaar een lichte tia heb gehad. Firide en Cazosin zijn allebei bloeddruk verlagend.

Nu is mijn laatste vraag aan u wat ik het beste kan doen, of het risico nemen en mijn prostaat te laten verwijderen? Ik heb een onderzoek, biopsie, laten doen en het was geen kanker.

Ik weet aan alles zit een risico maar op dit moment wordt ik hier ook niet happy van.

Hopend op een positief antwoord.

Groet

A.

*****

Beste A,

Zo te zien, hebben ze u al aardig te pakken gehad. In plaats van de biopsie hadden ze beter een MRI kunnen doen, om eventuele complicaties te voorkomen. www.gezondheidsnet.nl/prostaatklachten

Over de prostaat wordt nu al jaren ruzie gemaakt door de specialisten. In het verleden werd er veel te agressief opgetreden, met als gevolg, dat er vele miljoenen mannen onnodig zijn geopereerd. Een groot deel van hen is daardoor blijvend geïnvalideerd.  De industrie en vele specialisten zijn er rijk aan geworden.

In uw geval gaat het echter om serieuze klachten, die waarschijnlijk vooral te maken hebben met de grootte van de prostaat.
Casozin (Doxasozin) verslapt de gladde musculatuur van de prostaat hetgeen urineren makkelijker zou maken. Zelf ben ik niet zo overtuigd van het effect. Casozin is bloeddrukverlagend.

Firide (Finasteride) verkleint inderdaad meetbaar de prostaat. Bovendien bevordert het de haargroei. Het is niet bloeddrukverlagend. Een nieuwer middel is Dutasteride. Het is niet beter, maar wordt door sommigen beter verdragen.
Deze middelen kunt u na enkele jaren stoppen, als de problemen zijn verdwenen. Komen ze terug, dan kunt u weer beginnen. Bij stoppen zal veel haar uitvallen.

25 keer per dag urineren is veel. Ik neem aan dat er gecontroleerd is op een blaasontsteking, iets wat vaak vergeten wordt.
Mocht u besluiten u te laten opereren, laat dan een “groene” laser behandeling doen. Daarmee wordt de urine buis verwijd en hoeft niet de hele prostaat verwijderd te worden.

De nieuwste behandeling komt uit Israel, maar die is gericht op kanker in een vroeg stadium. Het gaat met licht.
Die behandeling is zeer succesvol en uit het experimentele stadium: kanker-actueel.nl/prostaatkanker

Mijn advies: Laat de urine controleren op een infectie en begin met Firide. Blijf voorlopig Casozin blijven slikken. Wordt de klachten minder met de Firide, dan kunt u de Casozin stoppen op geleide van de bloeddruk.

Helpt dat alles niet, dan opereren met de Laser. Daarbij hoeft de buik niet te worden geopend.

Met vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website