Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je ook een vraag aan Maarten? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik hoop dat u mij met het volgende kunt adviseren. Ik heb nu al meer dan een maand pijn in mijn schouder, die zich ook uitbreidt naar mijn bovenarm en elleboog. Tevens af en toe een tintelend gevoel in mijn onderarm en hand, zoals je voelt als je hand slaapt.

Zelf had ik het idee dat er een zenuw beklemd zit, maar met zoeken op het internet kom ik zoveel nare ziektes tegen, dat ik niet weet hoe ik het in moet schatten. Het is wel behoorlijk pijnlijk, vooral mijn schouder, of misschien er net onder, aan de achterkant, links. Ook ‘s nachts, op die kant kan ik niet liggen. Ik wordt vaak vroeg wakker van de pijn. Op dit moment gebruik ik verschillende paracetamol tabletten per dag, dat helpt wel iets tegen de pijn maar niet afdoende. Ik kan mij verder wel normaal bewegen, maar sommige houdingen zoals op de mat zitten, gebruikelijk in Thailand, zijn op dit moment zeer onprettig, terwijl ik daar eerder nooit moeite mee had.

Ik heb wel veel zwaar werk gedaan de laatste tijd. We hebben een hele grote tuin, jarenlang geen moeite mee gehad, maar nu merk ik dat ik er de volgende dag dubbel last van heb en ben er nu dus ook maar even mee gestopt.

Ik ben 64 jaar en woon in een klein dorp 35 km buiten Khon Kaen. Ik heb ook last van mijn knieen, ben daar mee naar het UMCG in Groningen geweest. De dokter daar zei dat het waarschijnlijk een los stukje kraakbeen is dat ergens tegen aan komt. Zou vanzelf over moeten gaan, anders na een half jaar terugkomen. Maar ik heb het al langer dan een half jaar. Vooral door de knieen gaan is pijnlijk, vooral links, soms moet ik als ik sta, de knie een paar maal buigen, voordat ik mijn volle gewicht er op kan plaatsen. Maar misschien heeft het niets met elkaar te maken.
Tevens slik ik al enkele jaren medicijnen tegen HIV, Isentress en Truvada.

Ik hoop dat U hiermee voldoende informatie heeft, om een beeld te kunnen vormenen ik bedank U alvast voor uw reactie.

Met vriendelijke groet,

E.

******

Beste E,

Om met je knieën te beginnen. Losse stukjes kraakbeen blijven los zitten en kunnen problemen veroorzaken. Gezien je klacht kan de diagnose kloppen. Je knie kan dan op slot raken, iets wat inderdaad door buigen verholpen kan worden. Als één knie pijn doet, ga je dat compenseren door de ander meer te belasten. Doe kan dan ook pijn gaan doen. Ook kun je door ongelijke belasting nekklachten krijgen, die dan weer kunnen uitstralen in je armen. Dat is een lang verhaal in het kort.

Het simpelste is een MRI van je knie(ën) te maken. Dan kun je precies zien wat er aan de hand is. Wil je echter niet geopereerd (kijkoperatie) worden, mocht die noodzaak blijken uit de MRI, dan heeft het maken daarvan ook geen zin.

Wat je schouder, arm en hand betreft, zijn er vele mogelijkheden. De meest voorkomende zijn:

  1. Carpal Tunnel syndroom. dat is een zenuwbeklemming in de pols. De pijn kan naar boven uitstralen. Beste behandeling: operatief.
  2. Beklemming van een zenuw in je nek. Eerst aangeven behandeling: fysiotherapie. Een MRI kan hier de diagnose stellen. Opereren is echter van een andere orde en meestal niet noodzakelijk.
  3. Longproblemen: Dat kun je op een Thorax-foto zien.
  4. Hartproblemen: niet waarschijnlijk.
  5. Bijwerking van je medicijnen.
  6. Een rheuma-achtige aandoening.

Mijn advies is: begin bij 1 en als je rookt, laat dan een longfoto en een inspanning-ECG maken. Neem eventueel fysiotherapie, of een goede masseur.

Heb je nog meer vragen, laat het weten.

Vriendelijke groet,

Maarten


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website