Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


 

Beste Maarten,

Het is bijna zo’n jaartje gelden dat ik jou advies vroeg over de medicatie die ik in Nederland kreeg toegeschreven en of er in Thailand goede alternatieven zouden zijn. Ik woonde destijds op een Thee-plantage nabij Chiang Sean waar ik poogde om mijn overgewicht te reduceren. Jij schreef destijds dat er medicatie op mijn lijst voorkwam die ik niet nodig zou hebben en er was er 1 die zelfs verkeerd was. Ik woog destijds 135 kg en momenteel stagneert de afname bij 98 kg.

De lijst was toen als volgt:
– Lyrica 150 mg 2 x daags tegen pijnen van nek en rug. Ik zou als alternatief Paracetamol kunnen gebruiken maar gebruik al die tijd niets tegen pijn omdat ik er nu mee kan leven.
– Acetyls card 80 mg
– Colchicine 0,5 mg in te nemen bij Jicht aanvallen
– Pantoprazol 40 mg 1 x daags
– Allopurinol 300 mg 1 x daags
– Irbesartan 300 mg 1 x daags
– Simvastatine 40 mg 1 x daags

Ik heb altijd al hoge bloeddruk. Ik heb hoge cholesterol. Versleten nek- en rug wervels. Ben in 2013 gedotterd na een hart infarct. Mankeerde verder veel kleine kwalen zoals sterke ruis in mijn oren, zwakke knie, zicht wat veranderd, volgens mij met de bloeddruk mee. Dagelijks maagklachten.

Ik heb mij leef- en eetgewoontes veranderd, zit lekker in mijn vel en kan bijna alles. Heb geen zwakke knie meer en de pijn is goed om te hebben. Ik heb wel kleine aanvalletjes van pijn, scheuten en dat ‘n vingertop niet meer kan bewegen (blokkeerd) en een bult op komt, 2 dagen last van de knie maar verdwijnt ineens.
Ik heb wat omzwervingen gemaakt in Thail;and en vaak het merk van medicijnen moeten veranderen en misschien is er een foutje in geslopen.
Ik zag dat ik o.a. dagelijks 0,6 mg Tolchicine neem terwijl ik dat alleen zou moeten doen bij ‘n jicht aanval. Kan dat kwaad? Het kan preventief werken maar is het schadelijk?
Verder gebruik ik dagelijks:

  • Bestatin 2x 20 mg.
  • Anapril (Enalapril Maleate) 20 mg.
  • Miracid (Omeprazole) 20 mg.

Ik voel dat mijn bloeddruk redelijk aan de hoge kant is, eigenlijk zo lang ik me herinner zo geweest.
Kan ik met deze medicatie door gaan denk jij? of zou ik beter iets veranderen?

Zo lang ik warm ben, voel ik me sterk als ‘n beer en heb weinig pijn. Eetlust is goed maar eet kleine porties en gezond. Ik rook en drink niet. Drink 1 mok Organische Thee. Heb een leuk leventje met een fijne vriendin. Regelmatig bezoek van mijn volwassen kinderen. Woon in ‘n huurhuis in een klein dorp Ban Phet in Chaiyaphum district waar ik aan het huis werk en tuinier.

Ik ben in afwachting van jou reactie.

Bij voorbaat dank.

Groet

R.

******

Beste R,

Fijn te horen dat het goed met je gaat.
Over jicht zijn veel zaken nog onduidelijk, onder ander aangaande urine zuur.

Colchicine neem je bij een aanval, allopurinol om die te voorkomen. Colchicine is een plantaardig gif en is dus giftig. Uit zich eerst als diarree. Als je al een tijd geen probleem hebt gehad, raad ik aan voorlopig niets in te nemen, ook al is het urinezuur aan de hoge kant.

Krijg je dan wel een aanval, weer beginnen met de colchicine of, waarschijnlijk beter, prednison voor korte tijd. Dat laatste is afkomstig van de nieuwste richtlijn.
Daarna eventueel weer allopurinol. Eerst 150 en eventueel ophogen naar 300 mg, afhankelijk van de urinezuurspiegel, die ik hoe dan ook zou laten bepalen (uric acid)
Dat buitje aan de vinger kan overigens op jicht wijzen. De enige juiste manier om dat te controleren is kijken of er jichtkristallen inzitten.
Ook de kniepijn kan daar op wijzen.
Zo ja, allopurinol 300 mg per dag

Controleer wel je bloeddruk. Als die te hoog is, moet je er wat aan doen, bijvoorbeeld de knalapril verhogen, of een ander middel toevoegen.

Met vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website