Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Ik heb een vraagje omtrent het gebruik van Mevalotin 40 mg, heeft dat wel nut om dat op mijn leeftijd te gebruiken? Te hoge cholesterol is wel een familie aangelegenheid. Opa, vader en oom hadden een te hoog gehalte en mede daardoor aan overleden.

Ik gebruik het medicijn al een kleine 20 jaar. Laatst weer controle gehad, de waarde is:
Total Cholesterol: 173
HDL Cholesterol: 39
Triglyceride: 66
LDL Cholesterol: 129

Kan ik stoppen met de Melvalotin of is het wijs het te blijven gebruiken?

Groet,

W.

*****

Beste W,
Met dergelijke waarden zou ik niemand aanraden staties te gebruiken. Het is natuurlijk niet uit te sluiten, dat die waarden zo laag zijn door de Mevalotin. Of uw ouders zijn overleden, mede door een hoog cholesterol gehalte in het bloed, kan niet bewezen, maar wel beweerd worden.
De cholesterol theorie is zeer omstreden. Zelfs de vraag of het wel een echte risicofactor is. In ieder geval is één risicofactor niet genoeg om deze pillen te gaan slikken.
De ellende met de cholesterol hypothese is, dat die zo vaak gebruikt, is, dat bijna iedereen er in is gaan geloven. Dat heeft reed vele miljarden gekost. Alle onderzoeken tot nu toe zijn gelardeerd met een forse portie bias, waardoor de betrouwbaarheid behoorlijk is gedaald.
Mijn advies is dan ook, om te stoppen met die pillen. Bent u persoonlijk, bang dat het niet goed is, laat dan over een half jaar nogmaals het bloed nakijken.
Met vriendelijke groet,
Maarten Vasbinder

» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website